Με περιττά κιλά 3 δισ. άτομα στον πλανήτη το 2025 - Free Sunday
Με περιττά κιλά 3 δισ. άτομα στον πλανήτη το 2025

Με περιττά κιλά 3 δισ. άτομα στον πλανήτη το 2025

Σε επιδημία άνευ προηγουμένου εξελίσσεται η παχυσαρκία, καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας το 2025 θα υπάρχουν 2,7 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες και 359 εκατομμύρια υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά. Ζοφερή είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, όπου η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) εκτιμά ότι υπάρχουν 480.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα ελληνόπουλα.

Τεράστιο είναι και το κόστος της παχυσαρκίας, αφού την ακολουθούν, ως επιπλοκές, άλλα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η μη αλκοολική νόσος του ήπατος, πολλοί καρκίνοι και η κατάθλιψη. Λόγω των συννοσηροτήτων και των επιπλοκών της η παχυσαρκία κοστίζει ετησίως 600 δισ. δολάρια στον παγκόσμιο προϋπολογισμό υγείας.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Πανοτόπουλος, ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ, η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό νόσημα, συνεπώς οφείλεται σε μια σειρά από «σφάλματα», όπως ότι αυξήθηκε κατά 33% η παγκόσμια κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και ταυτόχρονα μειώθηκε κατά 80% η σωματική δραστηριότητα των νέων ηλικίας 11-17 ετών. Για την αποτελεσματική απώλεια και διατήρηση του βάρους απαιτείται συχνά φαρμακοθεραπεία.