Καμία γυναίκα να μην πεθαίνει γεννώντας το παιδί της - Free Sunday
Καμία γυναίκα να μην πεθαίνει γεννώντας το παιδί της

Καμία γυναίκα να μην πεθαίνει γεννώντας το παιδί της

Τη ζοφερή πραγματικότητα που θέλει 800 γυναίκες την ημέρα παγκοσμίως να πεθαίνουν από επιπλοκές γεννώντας το παιδί τους ανέλαβε να αλλάξει η φαρμακευτική εταιρεία MSD, υλοποιώντας μια μεγάλη κοινωνική δράση σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Πρόκειται για το πρόγραμμα MSD for Mothers που έχει αγγίξει περισσότερες από 6,6 εκατομμύρια γυναίκες διεθνώς, προσφέροντάς τους πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα» εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Agatha Jakoncic. Το πρόγραμμα MSD for Mothers ξεκίνησε το 2011 με χρηματοδότηση 500 εκατ. δολαρίων και στην πατρίδα μας υλοποιείται ως «Μητέρα και παιδί» από την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας από το 2016. Η χρηματοδότησή του για την Ελλάδα άγγιξε τα 700.000 ευρώ και η υλοποίησή του ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς το πρόγραμμα πρόσφερε γυναικολογική φροντίδα σε 28.572 γυναίκες και παιδιατρική παρακολούθηση σε 4.814 νεογνά.

Το 20% των ωφελούμενων γυναικών είναι Ελληνίδες που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του πρώτου έτους του προγράμματος ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης τονίζει πως η πρόληψη δεν κοστίζει αλλά αξίζει, καθώς η παρέμβαση έχει κόστος μόλις 12,25 ευρώ ανά ωφελούμενη γυναίκα. Η έρευνα που διεξήχθη στον πληθυσμό των γυναικών προσφύγων-μεταναστών έδειξε ότι το 72% δεν είχε καθόλου ή είχε μετ’ εμποδίων πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, με λιγότερο από το 47% των εγκύων να έχει πρόσβαση σε γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της κύησης.