Ακριβό το πολλαπλό μυέλωμα, με 4.000 ασθενείς στην Ελλάδα - Free Sunday
Ακριβό το πολλαπλό μυέλωμα, με 4.000 ασθενείς στην Ελλάδα

Ακριβό το πολλαπλό μυέλωμα, με 4.000 ασθενείς στην Ελλάδα

Χάρη στην ανάπτυξη των νέων ακριβών θεραπειών το πολλαπλό μυέλωμα, η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια, έγινε από θανατηφόρα μορφή καρκίνου χρόνια νόσος, με την επιβίωση των ασθενών να έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαπενταετία. Ταυτόχρονα διαφαίνεται και η δυνατότητα λειτουργικής ίασης για κάποιους ασθενείς στο μέλλον.

«Στην Ελλάδα νοσούν με πολλαπλό μυέλωμα κατ’ εκτίμηση 4.000 ασθενείς, ενώ καταγράφονται τουλάχιστον 600 νέα περιστατικά ετησίως» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος. Οι ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» μία από τις καλύτερες μονάδες παγκοσμίως, τη Θεραπευτική Κλινική, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αιματολογίας Θάνου Δημόπουλου, πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τη βοήθεια της νέας γενιάς κυτταρομετρίας ροής και δύο ακόμη εξετάσεων μπορούμε να μετρήσουμε την ελάχιστη υπολειπόμενη νόσο στον μυελό των οστών ή σε άλλο σημείο του οργανισμού και, εφόσον οι εξετάσεις βγουν αρνητικές, να διερευνηθεί η διακοπή της θεραπείας (λειτουργική ίαση), αφού η νόσος σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται σε μόνιμη ύφεση, αντί να καταγράφει υφέσεις και εξάρσεις. Η ενδεχόμενη δυνατότητα διακοπής της θεραπείας πέρα από το όφελος για τους ίδιους τους ασθενείς σηματοδοτεί και μια μεγάλη ελάφρυνση για το σύστημα υγείας, καθώς το κόστος της συνδυαστικής θεραπείας τον μήνα (με συνδυασμό φαρμάκων) μπορεί να ανέλθει στα 30.000 ευρώ.