Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί των ενηλίκων για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων - Free Sunday
Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί των ενηλίκων για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί των ενηλίκων για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Μετά την πρόσφατη επιδημία  ιλαράς  που μέχρι και σήμερα  «μετρά» στην Ευρώπη 19.000 περιστατικά και 45 θανάτους, η Ελληνική Εταιρία Ελέγχου Λοιμώξεων συνιστά επαγρύπνηση για την εμφάνιση νέων και την επανεμφάνιση παλιών παθογόνων και προειδοποιεί  για την πιθανή έλευση νέων επιδημιών κοκκύτη και διφθερίτιδας,  υπενθυμίζοντας  ότι πρέπει να γίνονται τα εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις ειδικά στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο  για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, που έχουν δυσθεώρητο  κόστος-στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι  το κόστος τους ανέρχεται  στο 0,35% του ΑΕΠ- και υψηλή θνησιμότητα.

Στην Ευρώπη το κόστος των νοσοκομειακών λοιμώξεων ανέρχεται σε 7 δισ.  ευρώ ετησίως, ενώ  εκτιμάται ότι προκαλούν  23000 θανάτους. Ο περιορισμός των νοσοκομειακών γίνεται με την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων στα νοσοκομεία, που  εστιάζουν στις καλή υγιεινή και απολύμανση των χεριών και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται  από τους επαγγελματίες υγείας στην απολύμανση των χεριών μετά την επαφή των οθονών των κινητών τηλεφώνων και των πληκτρολόγιων των υπολογιστών καθώς στις επιφάνειες αυτές συσσωρεύονται πολλά παθογόνα, όπως ο σταφυλόκοκκος. 

Φυσικά, οι συστάσεις για την ατομική υγιεινή ισχύουν και για το ευρύ κοινό εντός κι εκτός νοσοκομείου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Λ., Θεόδωρος Πέππας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής του  Γ’ Παθολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων».