Έχουμε ημερομηνία λήξης τα 150 έτη, αλλα μας "τρώει" το στρες νωρίτερα - Free Sunday
Έχουμε ημερομηνία λήξης τα 150 έτη, αλλα μας "τρώει" το στρες νωρίτερα

Έχουμε ημερομηνία λήξης τα 150 έτη, αλλα μας "τρώει" το στρες νωρίτερα

Η "αθανασία" με την έννοια της μεγαλης παράτασης της μακροζωίας αποτελούσε ανέκαθεν το Αγιο Δισκοπότηρο της ιατρικης και ολοι ζητούμε τρόπους να ζήσουμε περισσοτερο, περισσοτερα ποιοτικά χρονια ζωης. Σημερα, η έρευνα κατάφερε να μας δειξει, οπως λεει ο καθηγητης Γιώργος Χρουσος, οτι ο ανθρωπος βιολογικά εχει ημερομηνια λήξης, στα 150 χρονια. Καπου εκει εκπνέει το οριο που μας εδωσε η φυση, αλλα δεν μπορουμε να φτασουμε αυτη την ηλικια, γιατι το χρόνιο κι έντονο στρες μας σκοτωνει νωριτερα. Ολοι οι ανθρωποι που ξεπέρασαν τα 100 χρονια ζωης ειχαν κατι κοινο: έτρωγαν υγιεινα και λιγο, περπατούσαν καθημερινα και ηταν δραστήριοι, ξεκουράζονταν αρκετα και δεν αγχώνονταν. Η ακομα καλυτερα, έβρισκαν τρόπους να αποβάλλουν το άγχος τους κι αυτο οφείλουμε να κανουμε κι εμεις. 

Οπως λεει ο κ. Χρουσος, αν απαλλαγουμε απο το στρες μπορουμε να ζήσουμε αρκετα πανω απο την ηλικια των 100 ετων, ενω με βοηθεια των high tech θεραπειων με βλαστοκυτταρα μπορουμε να προσθέσουμε σε αυτο το φυσικο οριο ληξης, αλλα 40 χρονια ζωης. Προσφατα βρεθηκε ενα κοκτειλ ουσιών που βοηθουν τα κύτταρα να αναζωογονηθούν, να γινουν νεότερα, χωρις τον κινδυνο να γινουν αθάνατα, δηλαδη καρκινικά. 

Γερνάμε λοιπον, αλλα τι γινεται με τις γεννησεις; Οπως εξηγει ο καθηγητης Γιώργος ΚΡΕΑΤΣΑΣ, στην  Ελλάδα ο δεικτης γεννητικότητας φθίνει και το 2015 ειχαμε 25000 περισσοτερους θανατους απο γεννησεις.  Αυτο αποτελει δυσοίωνη ένδειξη, αλλα τουλαχιστον η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή βοηθαει να αυξηθούν λιγο τα παισια στην Ελλάδα της κρισης, καθως προσφερει το 5-6% των ετήσιων γεννησεων. Οπως λεει ο κ. Κωνσταντινος Παντος ετησιως στην πατριδα μας γεννιούνταν 3000-4000 παιδια με εξωσωματικη γονιμοποίηση. Οι εξωσωματικές δεν μειώθηκαν πολυ στα ντόπια ζευγάρια, μειώθηκαν κυριως τα φαρμακα, λογω κοστους που επιβαρυνει το ζευγαρι.