Στρες, ο συνήθης ύποπτος πίσω από τον μετεωρισμό - Free Sunday
Στρες, ο συνήθης ύποπτος πίσω από τον μετεωρισμό

Στρες, ο συνήθης ύποπτος πίσω από τον μετεωρισμό

Το πρωί, λίγα λεπτά μετά το πρωινό σας, η κοιλιά σας πολλές φορές πονάει και είναι πρησμένη. Τις δύο τελευταίες μέρες οτιδήποτε πιείτε ή φάτε σας δημιουργεί έντονο φούσκωμα και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως στομαχικές κράμπες, καούρες, πόνο, και αναρωτιέστε τι σας συμβαίνει. Είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από μετεωρισμό, μια αρκετά συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο την ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή του πάσχοντος. O λόγος που δημιουργείται αυτό το φούσκωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή, η κατανάλωση τροφών που δεν πέπτονται εύκολα, οι πολλές φυτικές ίνες, οι τροφές που περιέχουν λακτόζη, η δυσκοιλιότητα, ο αέρας που καταπίνετε όταν τρώτε, αλλά και το άγχος ή η έλλειψη άσκησης είναι κάποια από τα αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση αυτής της διαταραχής. Ειδικά το στρες είναι συχνά η πρωταρχική αιτία πίσω από αυτά τα συμπτώματα, καθώς επηρεάζει όλες τις οργανικές λειτουργίες.

Απλή λύση σε 5 βήματα

Το πεπτικό σύστημα διαθέτει έως 100 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα, τα οποία είναι γνωστά ως «μικροβίωμα» του εντέρου μας. Αυτά τα μικρόβια βοηθούν σε όλα, από την πέψη της τροφής μέχρι τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας είναι, λοιπόν, σημαντική. Το άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή διαταράσσουν την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο. Υιοθετώντας όμως κάποιες μικρές συνήθειες θα μπορέσετε να απολαύσετε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά σας και να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σε ισορροπία. Γι’ αυτό:

  • Αθληθείτε. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ενοχλητικού φουσκώματος.
  • Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Καταναλώστε ελαφριές τροφές, φροντίστε να μασάτε αργά, μειώστε τα ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά ειδικά κατά το γεύμα, μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα αν έχετε δυσανεξία σε αυτές τις τροφές ώστε να απομακρύνετε τον κίνδυνο να αυξηθούν τα εντερικά αέρια από την κατανάλωσή τους, αποφύγετε τα όσπρια. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις τροφές που σας προκαλούν φούσκωμα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα. Το τσιγάρο βλάπτει τη γενικότερη υγεία και ισορροπία του οργανισμού.
  • Χαλαρώστε. Η υιοθέτηση τεχνικών χαλάρωσης γιόγκα ή διαλογισμού βοηθά στη γενικότερη ευεξία.
  • Επιλέξτε συμβιοτικά συμπληρώματα διατροφής. Βοηθήστε τον οργανισμό σας να βρει τη χαμένη του ισορροπία παίρνοντας συμβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών, όπως η διάρροια που προκαλείται από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών, η οξεία διάρροια, το φούσκωμα, ο μετεωρισμός και η δυσκοιλιότητα. Τα συμβιοτικά είναι σκευάσματα όπου τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και έχουν συνεργιστικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη των bifidobacteria, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.