Ακριβή μου ΧΑΠ, με ετήσιο κόστος ανά ασθενή 5.600 ευρώ - Free Sunday
Ακριβή μου ΧΑΠ, με ετήσιο κόστος ανά ασθενή 5.600 ευρώ

Ακριβή μου ΧΑΠ, με ετήσιο κόστος ανά ασθενή 5.600 ευρώ

Σε αληθινή μάστιγα, με εξάπλωση αντίστοιχη αυτής του διαβήτη, εξελίσσεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στην Ελλάδα, όπου νέα έρευνα φανερώνει πώς λόγω του καπνίσματος νοσεί το 10,6% του πληθυσμού, ήτοι περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα. Επιπλέον, αυξάνονται τα περιστατικά ΧΑΠ σε ηλικιωμένες γυναίκες της επαρχίας που ζουν σε σπίτι με τζάκι και σύζυγο θεριακλή καπνιστή, καθώς για χρόνια εισπνέουν τον καπνό του. Η ΧΑΠ αναδεικνύεται πιο φονική και από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος, με το 30% των ασθενών που εισέρχονται στο νοσοκομείο με παρόξυνση να πεθαίνει εντός 7 μηνών. Το 50% των παροξύνσεων που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι λοιμώδους αιτιολογίας και πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκονται καθυστερημένα με ΧΑΠ, μετά από μια βαριά γρίπη ή πνευμονία που τους οδηγεί στο νοσοκομείο. Ο ειδικός προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από τη ΧΑΠ είναι δυσοίωνα, καθώς ήδη η νόσος αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ 15%-50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων καπνιστών, αναμένεται να νοσήσουν από την ύπουλη ασθένεια μέσα στα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως να σπεύσουν να ζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς θεωρούν τον τσιγαρόβηχα, το σύμπτωμα της εγκατεστημένης και εξελισσόμενης χρόνιας βρογχίτιδας, φυσιολογική απόρροια του τσιγάρου.

Από την πλευρά της, η Τζούλια Βασιλειάδου, ιατρική διευθύντρια της GSK Ελλάδος, παρουσίασε την πρώτη επιτυχημένη άμεση συγκριτική μελέτη δύο άπαξ ημερησίως χορηγούμενων θεραπειών στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής, που αποτελεί την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση στη ΧΑΠ. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σαφή ανωτερότητα της θεραπείας συνδυασμού ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας έναντι του θεραπευτικού συνδυασμού τιοτροπίου/ολοδατερόλης. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της μελέτης απάλειψε τις κλινικές διαφορές μεταξύ των ασθενών, καθώς έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να εκτεθούν και στις δύο θεραπείες, ενώ παράλληλα έδωσε το βήμα στους ασθενείς να εκφράσουν την προτίμησή τους για την εισπνευστική συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης έναντι της εισπνευστικής συσκευής του τιοτροπίου/ολοδατερόλης. Και επειδή η επιστήμη δεν σταματά, είναι καθ’ οδόν ο πρώτος τριπλός συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών, που θα χορηγείται άπαξ ημερησίως.

Καταλήγοντας σε ένα σχόλιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως ο ατμός του δεν είναι αθώος και πώς όσο εντονότερη η γεύση (μήλου, σοκολάτας, καραμέλας κ.λπ.) στο μείγμα, τόσο περισσότερα τα καρκινογόνα συστατικά του.