Ο αυτισμός και η έννοια του εθελοντισμού - Free Sunday
Ο αυτισμός και η έννοια του εθελοντισμού

Ο αυτισμός και η έννοια του εθελοντισμού

 

Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα – εκδήλωση του συλλόγου μας «Άγγελοι της Σιωπής», Κέντρο Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και των Οικογενειών αυτών, με θέμα «Ο Αυτισμός και η Έννοια του Εθελοντισμού», υπό την προεδρία της Κας Μπιτσάκου Μαρίας.

Κατά το άνοιγμα της ημερίδας η κ. Μπιτσάκου τόνισε: «Ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει ΛΟΓΟ και ΣΤΗΡΙΞΗ σε παιδιά και ενήλικες  στο φάσμα του αυτισμού και άλλων συναφών  νευρολογικών διαταραχών. Το όνομα/τίτλος είναι συμβολικό. Οι άνθρωποι στο αυτιστικό φάσμα μοιάζουν να ζουν σ’ έναν δικό τους κόσμο, με τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς, έναν κόσμο χωρίς εύκολη πρόσβαση από τρίτους διότι πολύ απλά δεν βλέπουμε την πόρτα εισόδου. Την πόρτα της εισόδου σ’ έναν κόσμο Αγγέλων που τελούν σε σύγχυση ή σε αδυναμία να εκφραστούν με τρόπο κατανοητό και σύμφωνα με τις καθιερωμένες κοινωνικές μας συμβάσεις. Αυτή η αδυναμία τους προκαλεί σε πολλούς από εμάς έκπληξη, αμηχανία ίσως και απέχθεια ή φόβο.

 

»Πραγματοποιώντας σήμερα, 10/12/2017, την εκδήλωσή μας, στην αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη του Υπουργείου Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων, απηχούμε έναν δυνατό συμβολισμό για όλους όσους εμπλεκόμαστε είτε ως γονείς είτε ως ειδικοί παιδαγωγοί και θεραπευτές γιατί θεωρούμε την εκπαιδευτική παρέμβαση θέμα μείζονος σημασίας. Για να μπορέσουν οι «Άγγελοι Της Σιωπής» να ενταχθούν και να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ανάλογα και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Θέλουμε η σιωπή τους να έχει τον δικό της λόγο και να γίνουν αποδεκτοί γι’ αυτό που είναι. Η σιωπή τους μας αφορά. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να τους παραμερίσουμε και να τους προσπεράσουμε, να βάλουμε στην άκρη ό, τι δεν καταλαβαίνουμε. Οι Άγγελοί μας χρειάζονται τον δικό τους ζωτικό χώρο επικοινωνίας και δράσης. Όμως η αυτονομία τους πρέπει να υποστηρίζεται και αυτό είναι έργο και ευθύνη όχι ενός στενού συγγενικού περιβάλλοντος αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση μας. Ας θυμηθούμε τα λόγια της Μητέρας Τερέζας « Όταν ξοδεύεις τον χρόνο σου να κρίνεις και να κατακρίνεις τον άνθρωπο, δεν βρίσκεις τον χρόνο να τον αγαπήσεις».

»Έχω την τιμή να προεδρεύω του συλλόγου μας. Ως εκπαιδευτικός και μητέρα ενός εφήβου με αυτισμό, αντιλαμβάνομαι απόλυτα την ανάγκη της έγκαιρης, ουσιαστικής και δια βίου εκπαιδευτικής παρέμβασης στα άτομα με αυτισμό αλλά και την ανάγκη στήριξης των οικογενειών τους που βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα  και ιδιότυπες συμπεριφορές που αδυνατούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν. Η διαφορετικότητα στην συμπεριφορά και την αντίληψη , η εσωστρέφεια και οι μεγάλες περίοδοι σιωπής ή έξαρσης αποτελούν κραυγές . Κραυγές για κατανόηση και βοήθεια. Οι ειδικοί συχνά μας συμβουλεύουν να παρατηρούμε, να καταγράφουμε μεθοδικά τις αντιδράσεις , συχνά απρόβλεπτες και χωρίς προφανή αιτία, και να είμαστε ψύχραιμοι για να δράσουμε αποτελεσματικά στο βαθμό που μπορούμε. Είναι ένας αγώνας συνεχής με μικρές συνήθως ανταμοιβές και συχνές παλινδρομήσεις ,ένας αγώνας διαρκής, ένας αγώνας ψυχής. Η ανάγκη και η αγωνία των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους μας ώθησε να δημιουργήσουμε αυτό το Σύλλογο, ο οποίος έχει σκοπό να συνδράμει με δράσεις ευαισθητοποίησης το κοινωνικό σύνολο και να λειτουργήσει χώρους (κέντρα) φιλοξενίας και ισόβιας υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό, διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την αξιοπρεπή και αρμονική διαβίωσή τους».

Αναφορικά με τις δράσεις του συλλόγου η πρόεδρος του συλλόγου «Άγγελοι της Σιωπής» ανέφερε: «Ο σύλλογος μας σε συνεργασία με Δήμο της Περιφέρειας Αττικής πρόκειται να συνεργαστούν ώστε κατά την κατασκηνωτική περίοδο του 2018 να φιλοξενηθούν τα παιδιά του συλλόγου μας σε κατασκήνωση . Μία δράση, η οποία θα έχει διπλό όφελος: Πρώτον, βοηθά τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να προσαρμοστούν στην αυτόνομη διαβίωσή τους με μικρότερα και κλιμακωτά χρονικά διαστήματα ώστε να καταστεί ευκολότερη η μετάβαση από το συνηθισμένο οικογενειακό περιβάλλον σε αυτό της ημιαυτόνομης διαβίωσης σε Δομές Φιλοξενίας  (ξενώνες ή κέντρα) όταν οι οικογένειές τους θα δυσκολεύονται ή και θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους λόγω ηλικίας, ασθένειας ή θανάτου. Δεύτερον, αποφορτίζει τις οικογένειες έστω και για λίγο από μία επίπονη καθημερινότητα ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, να πάρουν μια ανάσα και να κερδίσουν προσωπικό χρόνο».

Καταλήγοντας η κ. Μπιτσάκου ανέφερε: «Είμαστε σε φάση αναζήτησης κτηρίου για την ίδρυση και λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ πριν τις 30/06/2018, ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο «Πρόγραμμα Εναρμόνισης και Επαγγελματικής Ζωής» της Ε.Ε.Τ.Α.Α 2018-2019. Κλείνοντας θα ήθελα υπενθυμίσω, για ακόμη μια φορά, τα λόγια της μεγάλης φιλάνθρωπου, Μητέρας Τερέζας «Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα αλλά όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με τεράστια αγάπη» ενώ εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της στην ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου εκδηλώσεων,  Γαλάτεια Σαράντη, για να πραγματοποιηθεί η ημερίδα στους επιστήμονες και ειδικούς μας που τίμησαν την εκδήλωση με τις εισηγήσεις τους καθώς και τους φίλους - εθελοντές του συλλόγου που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.