Έναρξη του 1ου μητρώου ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στο «Σωτηρία» - Free Sunday
Έναρξη του 1ου μητρώου ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στο «Σωτηρία»

Έναρξη του 1ου μητρώου ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στο «Σωτηρία»

 

Με καθυστέρηση μίας εικοσαετίας, σε σύγκριση με τα άλλα προηγμένα κράτη, η Ελλάδα αποκτά επιτέλους το πρώτο μητρώο ασθενών με καρκίνο (registry), που δημιουργείται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» για τους ασθενείς με πνευμονικό καρκίνο. «Ο καρκίνος του πνεύμονα εξελίσσεται σε Νο1 ασθένεια-δολοφόνο, καθώς για πρώτη φορά φέτος ξεπερνά σε θνησιμότητα τις καρδιοπάθειες σε 15 ευρωπαϊκά κράτη, ενώ στην πατρίδα μας αποτελεί επιδημία λόγω της μεγάλης διάδοσης του καπνίσματος» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Το μητρώο ξεκίνησε με την εγγραφή 543 περιστατικών που διαγνώστηκαν την τελευταία διετία, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τις καινοτόμες θεραπείες και ειδικότερα από τις ανοσοθεραπείες που άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο στην ογκολογία. Το φιλόδοξο εγχείρημα, του οποίου ηγείται ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος, αποτελεί το απαραίτητο κομμάτι του παζλ με το οποίο θα συνδυαστεί η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) και η δημιουργία κέντρων αριστείας, όπου οι ογκολογικοί ασθενείς θα αντιμετωπίζονται ολιστικά, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση της νόσου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στις νέες επαναστατικές, αλλά και ακριβές θεραπείες.

Μιλώντας για τη νέα εποχή στη διαχείριση των ογκολογικών νοσημάτων, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος τονίζει: «Είμαστε στην αρχή του τέλους του καρκίνου. Με την ανοσοθεραπεία βλέπουμε τη μέση επιβίωση των ασθενών με πνευμονικό καρκίνο να ξεπερνά τα δύο έτη και σε κάποια περιστατικά να φτάνει τα έξι, επτά, οκτώ έτη! Το 14% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα ξεπερνά με τη βοήθεια της ανοσοθεραπείας τα οκτώ χρόνια επιβίωσης και το επόμενο στάδιο της ογκολογίας θα είναι ακόμα πιο φουτουριστικό. Θα αφαιρούμε τα λευκά αιμοσφαίρια από τον ασθενή, θα τα τροποποιούμε γενετικά και θα τα εγχύουμε ξανά στον πάσχοντα, για να σκοτώσουν εξατομικευμένα τα δικά του καρκινικά κύτταρα, λευχαιμίες και στερεούς όγκους. Η ανοσοθεραπεία βέβαια δεν “δουλεύει” για όλους αλλά μόνο για έναν στους τέσσερις ασθενείς. Και ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων ποιοι είναι αυτοί. Γι’ αυτό αναπτύσσονται οι καρκινικοί βιο-δείκτες, ώστε να μη σπαταλάμε ακριβές θεραπείες σε περιστατικά όπου δεν θα υπάρξει το αναμενόμενο όφελος».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, επισημαίνει ότι με τις νέες ακριβές θεραπείες κάθε πρόσθετο έτος ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο κοστίζει έως 200.000 δολάρια και πως η ολιστική προσέγγιση των καρκινοπαθών, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και τις εμπιστευτικές συμφωνίες που πρέπει να συνάψει η πολιτεία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη μείωση του κόστους των θεραπειών, αποτελεί μονόδρομο για την καλύτερη αξιοποίηση των διαρκώς μειούμενων πόρων.

Τα πρώτα ευρήματα του μητρώου ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα συγκεντρώθηκαν από τη βιοστατιστικό Γεωργία Κουρλαμπά, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων. Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο είναι μακρύ και για τους πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα η έκβαση της νόσου έχει ακόμα υψηλή θνητότητα, με 6.500 θανάτους να καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα από το συγκεκριμένο ογκολογικό νόσημα. Όμως για τη νέα εποχή στη διαχείρισή του το πρώτο βήμα έγινε και, όπως λένε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.