Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης σε έξι ζόρικους καρκίνους - Free Sunday
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης σε έξι ζόρικους καρκίνους

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης σε έξι ζόρικους καρκίνους

Το γνωστό ιπποκράτειο ρητό μιλά για την αξία της πρόληψης, αλλά όταν η αρρώστια έρθει, εκεί έχει λόγο η θεραπεία. Και στην ογκολογία την επανάσταση έφερε η ανοσοθεραπεία, που μπήκε στην ιατρική φαρέτρα πριν από πέντε χρόνια για να κλέψει τις εντυπώσεις. «Πρόκειται για μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, που κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή και δημιουργεί “στρατιώτες” που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα» λέει ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της ΕΟΠΕ και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας της «Βιοκλινικής» Θεσ/νίκης, καταγράφοντας μαζί με άλλους γιατρούς το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης της ανοσοθεραπείας σε έξι ζόρικους καρκίνους και συγκεκριμένα στο μελάνωμα, στον καρκίνο του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και στο λέμφωμα Hodgkin.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» Έλενα Γκόγκα, τα πρώτα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας παρουσιάστηκαν το 2010 στο μελάνωμα, όπου χάρη στον ανοσοθεραπευτικό παράγοντα ipilimumab της BMS διπλασιάστηκε το διάστημα επιβίωσης των ασθενών. Το 2016 με τον ανοσοθεραπευτικό παράγοντα nivolumab της BMS διαφάνηκε στον ορίζοντα η ελπίδα πως όποιος ασθενής φτάνει την πενταετή επιβίωση μπορεί να ιαθεί, με 35% των ασθενών με μελάνωμα να ανταποκρίνονται.

Τα φουτουριστικά επιτεύγματα της ανοσοθεραπείας συνεχίστηκαν στον εξίσου φονικό καρκίνο του πνεύμονα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και δ/ντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με 70% των ασθενών να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Από την απελπιστική πρόγνωση των λίγων μηνών ζωής, σήμερα αρκετοί ασθενείς ζουν πολλά χρόνια, ενώ μπορούν και να σταματήσουν τη θεραπεία, αφού τα εκπαιδευμένα πλέον λεμφοκύτταρα εξακολουθούν να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Αριστοτέλης Μπάμιας εξηγεί ότι στους καρκίνους της ουροδόχου κύστης και του νεφρού, αν η ανοσοθεραπεία δοθεί έγκαιρα, ως πρώτης γραμμής θεραπεία, μειώνεται περίπου στο 50% το ποσοστό των ασθενών στους οποίους η νόσος αργότερα υποτροπιάζει. «Μέσα από τις κλινικές έρευνες θα έρθουν οι νέες ενδείξεις για την έγκαιρη χορήγηση των ανοσοθεραπευτικών παραγόντων, ώστε να σωθούν περισσότεροι ασθενείς» τονίζει ο κ. Μπάμιας.

Αντίστοιχα θεαματικά αποτελέσματα καταγράφονται στον ζόρικο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και στο λέμφωμα Hodgkin, που μετρά 350 νέα περιστατικά στην Ελλάδα ετησίως. «Χάρη στον συνδυασμό ανοσοθεραπευτικών παραγόντων, μεταστατικοί καρκίνοι που αποτελούσαν σφραγίδα θανάτου μετατρέπονται σε χρόνια νοσήματα» καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμάντα Ψυρρή από το Νοσοκομείο «Αττικόν».