Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των καρκίνων - Free Sunday
Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των καρκίνων

Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των καρκίνων

 

 

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων που προκαλείται όταν το γενετικό υλικό ή το επιγονιδίωμα ( αυτό που «τυλίγει» το DNA και ρυθμίζει ποια γονίδια είναι ενεργά) υποστεί μια σειρά από βλάβες και ξεκινήσει μια διαδικασία άναρχου πολλαπλασιασμού κάποιων κυττάρων και αδυναμίας φυσιολογικού θανάτου τους. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί στην ανάπτυξη μιας μάζας «ανώμαλων» κυττάρων (ενός όγκου) που διηθεί τους γύρω ιστούς, αλλά και παράλληλα έχει την ικανότητα να μεταναστεύσει από το όργανο από το οποίο ξεκίνησε και να δώσει μεταστάσεις, οδηγώντας τον οργανισμό στον θάνατο.

Παρά τον εκπληκτικά μεγάλο αριθμό καθημερινών πολλαπλασιασμών που λαμβάνουν χώρα στα τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας, ο καρκίνος, ευτυχώς, δεν εκδηλώνεται συχνότερα, επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός μας φροντίζουν να διατηρούν την ευταξία του οργανισμού, όσο οι δυνάμεις τους το επιτρέπουν. Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκαν ουσίες και χημικοί μηχανισμοί που έδιναν το πλεονέκτημα στα καρκινικά κύτταρα να μπορούν να αποφεύγουν την «τιμωρία» τους από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν στη δημιουργία ειδικών καινοτόμων φαρμάκων που αναιρούν την αντι-ανοσοθεραπευτική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων και επιτρέπουν την καλύτερη αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού παράγοντα.

Πρόσφατα μερικά καινούργια σκευάσματα έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ εκατοντάδες εργαστήρια που δουλεύουν πάνω σε αυτό το πεδίο δίνουν βάσιμες ελπίδες πως σταδιακά θα καταστεί εφικτός ο έλεγχος του καρκίνου. Όμως όλοι συμφωνούν πως ο πιο δραστικός τρόπος να μειωθούν τα κρούσματα καρκίνου είναι να αποφύγουμε την επίδραση των καρκινογόνων ουσιών στα κύτταρα του οργανισμού μας, π.χ. με το να σταματήσουμε το κάπνισμα, να μην πίνουμε οινοπνευματώδη, να τρώμε υγιεινά, να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή, να αυξήσουμε τον χρόνο άσκησής μας, να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, να προστατευτούμε από τον ήλιο και, βεβαίως, να εμβολιαζόμαστε κατά της ηπατίτιδας και του HPV και να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.