Εφιάλτης για τον αυχένα η online εργασία - Free Sunday
Εφιάλτης για τον αυχένα η online εργασία

Εφιάλτης για τον αυχένα η online εργασία

 

Όλες οι πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πως οι μυοσκελετικοί πόνοι αποτελούν την πρώτη αιτία για να επισκεφτούμε τον γιατρό. Και η εμπειρία των φυσικοθεραπευτών, των ορθοπεδικών και των ρευματολόγων συνηγορεί στο ότι οι περισσότεροι ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους υποφέρουν από αυχενικό σύνδρομο. Όπως σημειώνει ο Αναστάσιος Τερζόπουλος, φυσικοθεραπευτής και ειδικευμένος θεραπευτής στην ολιστική μέθοδο Bowtech, η εργασία αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για τον αυχένα και ευθύνεται για την εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου.

Ο ειδικός εξηγεί πώς ακριβώς εκδηλώνεται το αυχενικό σύνδρομο: «Η προηγμένη τεχνολογία σε συνδυασμό με τον δυτικό τρόπο ζωής επέβαλε την καθήλωσή μας σε μια καρέκλα και μια πολύωρη εργασιακή ρουτίνα με μονότονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ειδικά στο πάνω μέρος του σώματος. Για παράδειγμα, κρατάμε διαρκώς ένα τηλέφωνο στο χέρι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο με τις ώρες, πατάμε επαναλαμβανόμενα μια οθόνη ή κάνουμε εκατοντάδες κλικ ημερησίως με ένα ποντίκι. Αλλά γιατί αυτή η “μονοτονία” να είναι τόσο βλαβερή; Ας πάρουμε παράδειγμα μια κινηματογραφική ταινία. Την πρώτη φορά που τη βλέπεις παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η υπόθεση, η πλοκή, η περιέργεια το τι θα γίνει στο τέλος. Αν τη δεις όμως 100 φορές, θα γίνει βαρετή και πιθανότατα θα σε πάρει ο ύπνος. Αυτός ακριβώς παθαίνει ο αυχένας μας. Οι μύες του καταλαμβάνονται από ανία και στο τέλος πέφτουν σε… νάρκη. Έτσι ξεκινούν τα προβλήματα».

Πώς όμως μπορούμε να προλάβουμε το αυχενικό σύνδρομο στον χώρο εργασίας; Η λύση είναι απλή. Όπως συμβουλεύει ο κ. Τερζόπουλος, πρέπει να σπάσουμε τη μονοτονία αυτή. Αλλάζουμε τη θέση του υπολογιστή στο γραφείο, εάν αυτή δεν είναι σωστή. Στη σωστή θέση η οθόνη είναι ευθεία μπροστά από το σώμα και στο ύψος των ματιών, ενώ το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι στην ευθεία από την οθόνη. Αυτή η διόρθωση μπορεί να μειώσει έως και 30% το φορτίο που δέχεται ο αυχένας την ώρα της εργασίας. Επίσης, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε και με τα δύο χέρια το ποντίκι, ώστε να μοιράσουμε το φορτίο που δέχονται ο αγκώνας, ο καρπός και τα δάχτυλα. Έτσι, μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα εμφάνισης επικονδυλίτιδας και καρπιαίου σωλήνα.

Ένα άλλο μυστικό είναι να μάθουμε να φέρνουμε τις φορητές συσκευές (smartphones, tablets) κοντά στο πρόσωπο και στο ύψος των ματιών και όχι να φέρνουμε τον αυχένα και το κεφάλι στο ύψος των χεριών. Έτσι, μειώνεται το φορτίο στον αυχένα κατά 50%. Επιπλέον, φροντίζουμε να αλλάζουμε τακτικά τις θέσεις των εικονιδίων των εφαρμογών στα tablets και στα smartphones. Έτσι, αποφεύγουμε τη μονοτονία στη χρήση συγκεκριμένων μυών χεριών και δαχτύλων. Μια άλλη συμβουλή είναι να χρησιμοποιούμε και τα δύο χέρια για να απαντάμε στο κινητό, ώστε να περιορίσουμε κατά 40%-50% την υπερχρήση του «καλού» μας χεριού. Παράλληλα, έτσι προστατευόμαστε και από πιθανές βλάβες των αυτιών, βουητό, μείωση ακοής, από τη μονότονη χρήση του ενός.

Τέλος, κάνουμε ολιγόλεπτες διατάσεις των χεριών στο γραφείο. Διατάσεις ακόμη και των 3-4 λεπτών ημερησίως αρκούν για να ανακουφίσουν τα κουρασμένα και πονεμένα χέρια, αλλά και για να προλάβουν ή να καθυστερήσουν τις βλάβες στον αυχένα.