Στρες και φλεγμονή, οι αιτίες που πεθαίνουμε πριν κλείσουμε τα 100 - Free Sunday
Στρες και φλεγμονή, οι αιτίες που πεθαίνουμε πριν κλείσουμε τα 100

Στρες και φλεγμονή, οι αιτίες που πεθαίνουμε πριν κλείσουμε τα 100

 

Είμαστε γενετικά φτιαγμένοι να ζούμε 120 έως και 150 χρόνια αρκεί να ξεπεράσουμε κάποιους «σκοπέλους» που δημιουργεί το έντονο συνεχόμενο κι εχθρικό στρες, μαζί με την χρόνια φλεγμονή, την οποία προκαλεί στους ιστούς μας. Τα προβλήματα αυτά  ξεκινούν από την εμβρυακή ζωή και αρχίζουν να εκδηλώνονται στην προσχολική ηλικία, εκεί  όπου πρέπει να ξεκινήσει και η πρόληψη, όπως εξηγεί  ο καθηγητής ιατρικής Γιώργος Χρούσος. Το στρες και η φλεγμονή αυξάνουν το βάρος, οδηγούν σε διαταραχές των μεταβολιτών, σε ινσουλινοαντίσταση, στο μεταβολικό σύνδρομο και στα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. Σημαντικό ρόλο στην υγεία διαδραματίζει η βιταμίνη D ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού και παρότι στην Ελλάδα θεωρούμε ότι έχουμε περίσσευμα βιταμίνης D λόγω του ήλιου, στην πραγματικότητα τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία. Τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ευεξία  όλης της οικογένειας και ειδικότερα της γυναίκας, του άνδρα και του παιδιού  θα συζητηθούν εκτενώς από έλληνες ειδικούς στο 3ο ΔΥΟ FORUM ΥΓΕΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 & 18 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Με το σύνθημα "Ανοίγουμε την υγεία στην κοινωνία", το ΔΥΟ FORUM είναι μία μοναδική ετήσια διοργάνωση που πλέον έγινε θεσμός. Διοργανώνεται για τρίτη χρονιά με στόχο την πρόληψη, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν και να ρωτήσουν κορυφαίους επιστήμονες σχεδόν για κάθε θέμα που απασχολεί τον άνδρα και τη γυναίκα, σε σχέση με την υγεία, τη διατροφή και την ομορφιά τους, αλλά και για την φροντίδα του παιδιού και του εφήβου! Για δύο ολόκληρες ημέρες σε τρεις παράλληλες αίθουσες θα αναλύονται θέματα για τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν δωρεάν προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις (όπως καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, οφθαλμολογικό έλεγχο, υπερηχογράφημα και κλινικό έλεγχο μαστού, έλεγχο για διαβήτη, δερματολογικό έλεγχο για την ανίχνευση καρκίνου του δέρματος) με τη βοήθεια των επιστημονικών εταιρειών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, ενώ αρωγός του Forum θα είναι και το Χαμόγελο του Παιδιού, που θα στείλει  στο προαύλιο του Ζαππείου το κινητό πολυϊατρείο Ιπποκράτης. Ο Ιπποκράτης θα προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 300 παιδιά, στηρίζοντας έτσι τις ελληνικές οικογένειες.