Οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις γονιών για συχνές παιδικές ασθένειες - Free Sunday
Οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις γονιών για συχνές παιδικές ασθένειες

Οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις γονιών για συχνές παιδικές ασθένειες

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε στην Ευρωκλινική Παίδων στο κέντρο της Αθήνας για μια ξενάγηση στο πιο φιλικό προς τους ασθενείς Παιδιατρικό νοσοκομείο (με πιστοποίηση από την Tuv Austria Hellas και για μια συζήτηση με το εξαιρετικό επιστημονικό της προσωπικό, σχετικά με προβλήματα υγείας που αφορούν κάθε οικογένεια. Κάναμε, ως δημοσιογράφοι και μητέρες ερωτήσεις στους γιατρούς για θέματα που ανησυχούν κάθε γονιό. Οι γιατροί της Ευρωκλινικής Παίδων μας έδωσαν τις σωστές απαντήσεις και ταυτόχρονα κατέρριψαν μύθους που ακόμα καλά κρατούν λόγω έλλειψης γνώσης και παραπληροφόρησης στο ευρύ κοινό.  

Η πιο διαδεδομένη ερώτηση είναι πότε πρέπει να μας προβληματίζει  ο κοιλιακός πόνος. Πότε είναι επικίνδυνος για τα παιδιά και πότε υπάρχει κίνδυνος σκωληκοειδίτιδας;

Μας απάντησε ο χειρουργός Μιχάλης Σούτης, διευθυντής της Παιδοχειρουργικής στην Ευρωκλινική Παίδων:

«Ο πόνος που ξεκινά στην κοιλιά και σταδιακά εντοπίζεται χαμηλά δεξιά, μετά αρχίζει κι εντείνεται και συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό (37,5οC) πρέπει να μας βάλει σε υποψίες. Το παιδί με σκωληκοειδίτιδα δεν έχει όρεξη να παίξει, ούτε να φάει και ίσως έχει τάση για εμετό. Φυσικά δεν είναι όλα τα κοιλιακά άλγη επικίνδυνα. Τα περισσότερα παιδιά  που παραπονιούνται ότι πονάει η κοιλιά τους ή πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή έχουν γαστρεντερίτιδα. Σπάνια το  αίτιο χρειάζεται  χειρουργείο. Μην φοβάστε αν  ο πόνος στην κοιλιά συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα. Πυρετός, εμετός, ρίγη πόνος, και διάρροια, όταν παρουσιάζονται όλα μαζί συνήθως οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα και όχι σε κάτι πιο ύποπτο» είπε ο κύριος Σούτης.

Μια άλλη συχνή ερώτηση των γονιών είναι αν η κατανάλωση συγκεκριμένων  τροφίμων συνδέεται με την εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας.  Ο γιατρός ήταν κατηγορηματικός: «Είναι μύθος το ότι όταν τα παιδιά τρώνε συχνά σπόρια, όπως πασατέμπο ή κουκούτσια καρπουζιού ή πεπονιού ή ξηρούς καρπούς κινδυνεύουν να πάθουν σκωληκοειδίτιδα και περιτονίτιδα. Στην πραγματικότητα το είδος τροφής δεν έχει καμία σχέση» τόνισε.

Επίσης συχνά ρωτούν οι γονείς πότε πρέπει να τους ανησυχήσει ο πονοκέφαλος στα παιδιά, που πλέον λόγω κούρασης, και πολύωρου «κολλήματος» σε υπολογιστή, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο είναι πια πολύ συχνός.  Μας απάντησε η Ελένη Τσάπρα, διευθύντρια της παιδιατρικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Παίδων: «ο πονοκέφαλος στα παιδιά είναι συνήθως κεφαλαλγία τάσης και μπορεί να οφείλεται σε κούραση, πολύωρη ενασχόληση με οθόνες, στρες, πείνα, δίψα. Πρέπει να μας ανησυχήσει ο συχνός καθημερινός πονοκέφαλος που εμφανίζεται τις ώρες που το παιδί είναι ξεκούραστο όπως για παράδειγμα το πρωί, όταν ξυπνάει. Επίσης είναι ανησυχητικό σημάδι αν το παιδί ξυπνά τη νύχτα με πονοκέφαλο. Και κυρίως αν η κεφαλαλγία συνοδεύεται από νευρολογικά ευρήματα. Αν  το παιδί παρουσιάζει διπλωπία  (τα βλέπει διπλά), αν θαμπώνει η όραση, αν έχει φωτοφοβία, αν δεν μπορεί να ανεχτεί τον θόρυβο, τότε πρέπει να ψάξουμε για νευρολογικές διαταραχές, ή  άλλα αίτια όπως όγκοι», είπε η κυρία Τσάπρα.