Μητρότητα μετά τον καρκίνο: Αξία διπλά ανεκτίμητη - Free Sunday
Μητρότητα μετά τον καρκίνο: Αξία διπλά ανεκτίμητη

Μητρότητα μετά τον καρκίνο: Αξία διπλά ανεκτίμητη

 

Να γίνεις μητέρα μετά από έναν καρκίνο του μαστού ή ένα λέμφωμα Hodgkin. Πριν από είκοσι χρόνια αυτό φάνταζε αδιανόητο. Σήμερα, όμως, με την πρόοδο της Ιατρικής τόσο στον τομέα της ογκολογίας όσο και σε αυτόν της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι ογκολογικοί ασθενείς που θεραπεύονται μπορούν να αποκτήσουν οικογένεια. Ακόμα και μια γυναίκα με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού μπορεί, εφόσον θεραπευτεί, να αποκτήσει παιδί, χωρίς τον κίνδυνο η εγκυμοσύνη να προκαλέσει υποτροπή του νεοπλασματικού νοσήματος.

Όπως εξηγεί η παθολόγος-ογκολόγος Ελένη Γαλάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια της Β΄ Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan, η τεκνοποίηση μετά τον καρκίνο είναι εφικτή και αποτελεί δικαίωμα των ογκολογικών ασθενών, ενώ κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια ομάδα ειδικών, του παθολόγου-ογκολόγου και του μαιευτήρα γυναικολόγου. Στην Ελλάδα το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό μας, στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, στη Συμμαχία «Γυναίκες στην Ογκολογία» και στην Πρωτοβουλία ΓΟΝΕΑΣ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διασφαλίζει ότι οι γυναίκες που νοσούν σε νεαρή ηλικία από καρκίνο μπορούν, αφού θεραπευτούν, να γίνουν μητέρες. «Διεθνώς καταγράφονται 14 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου ετησίως, με 1 εκατομμύριο περιστατικά να αφορούν νέους ανθρώπους, ηλικίας 20-40 ετών. Δυστυχώς, οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία στα ογκολογικά περιστατικά, αλλά το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως το 45% των ασθενών θα ιαθεί. Συνεπώς μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, εφόσον έχουν καταψύξει ωάρια, ωοθηκικό ιστό ή έμβρυα, καθώς η ογκολογική θεραπεία καταστρέφει το γενετικό υλικό και επιπλέον περνούν τα χρόνια και χαλά και η ποιότητα των ωαρίων» τονίζει η κ. Γαλάνη.

Από την πλευρά της, η Αμάντα Ψυρρή, παθολόγος-ογκολόγος αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, επισημαίνει ότι είναι μύθος πως οι ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι του μαστού κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν με πιθανή εγκυμοσύνη λόγω της αύξησης των οιστρογόνων: «Στην Ελλάδα το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι να μη φοβόμαστε. Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να προσβλέπουν όχι απλώς σε παράταση ζωής αλλά σε απόκτηση οικογένειας, κάτι πολύ σημαντικό, δεδομένης της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα μας. Μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί κατά 15% οι γεννήσεις. Κάθε χρόνο νοσούν 5.000 Ελληνίδες από καρκίνο μαστού, εκ των οποίων περίπου 1.250 γυναίκες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία».

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Βασίλης Αθανασίου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσθέτει πως με την τεχνική της υαλοποίησης το ποσοστό των ωαρίων που επιβιώνουν από την κατάψυξη ξεπερνά το 90% και η πιθανότητα κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση ξεπερνά το 50%. Τέλος, ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βόννης, προσθέτει ότι στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιούνται αναστολείς της αρωματάσης, ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα των οιστρογόνων, και πως η χώρα μας έχει εξαιρετικά φιλική νομοθεσία σε ό,τι αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, γεγονός που την ευνοεί για την προσέλκυση ασθενών από άλλες χώρες (τουρισμός Υγείας).