Καινοτόμο φάρμακο ρίχνει την LDL χοληστερόλη στα επίπεδα των ανθρώπων των σπηλαίων! - Free Sunday
Καινοτόμο φάρμακο ρίχνει την LDL χοληστερόλη στα επίπεδα των ανθρώπων των σπηλαίων!

Καινοτόμο φάρμακο ρίχνει την LDL χοληστερόλη στα επίπεδα των ανθρώπων των σπηλαίων!

Με τις καρδιοπάθειες να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς και στην πατρίδα μας, η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσα από την ελάττωση των τιμών της κακής LDL χοληστερόλης και της ολικής χοληστερόλης αναδεικνύεται ως πολύτιμος σύμμαχος της δημόσιας υγείας. Για τους ασθενείς με ανθεκτική υπερχοληστερολαιμία και οικογενή υπερχοληστερολαιμία και για τους ανθρώπους με στεφανιαία νόσο που ήδη έχουν υποστεί ένα σύμβαμα και η χοληστερόλη τους δεν πέφτει χαμηλά με στατίνες και άλλα παραδοσιακά φάρμακα, η δυνατότητα περαιτέρω μείωσής της παρέμενε για χρόνια διακαής πόθος των γιατρών και των ασθενών, όπως εξηγεί ο Matti Arvela, γενικός διευθυντής της Amgen στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Πλέον με τα νέας γενιάς φάρμακα, τους αναστολείς PCSK9i, όπως είναι το evolocumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen, η LDL χοληστερόλη μπορεί να πέσει στα 30 mg/dl και η ολική στα 80 mg/dl, δηλαδή στις τιμές που είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι των σπηλαίων. Μόνο που αυτοί ήταν πρωτίστως καρποσυλλέκτες και δεν τρέφονταν με junk food όπως εμείς. Για να αντιληφθούμε τον αντίκτυπο μιας τέτοιας φαρμακευτικής παρέμβασης στην υγεία των καρδιοπαθών πρέπει πρώτα να καταγράψουμε τις επιπτώσεις των καρδιοπαθειών στο σύστημα υγείας και στα οικονομικά της υγείας» προσθέτει ο διευθυντής του Τομέα Ιατρικής Ανάπτυξης της Amgen Ελλάδας, Νίκος Λιακόπουλος. Σύμφωνα με έρευνες, στην πατρίδα μας το 40% των Ελλήνων θα νοσήσει από καρδιά σε παραγωγικές ηλικίες (40-60 ετών), ενώ το 47% των θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια. Επιπλέον, απ’ όλες τις αιτίες που προκαλούν αναπηρία, το 23% των χρόνων ζωής με αναπηρία οφείλεται σε παθήσεις της καρδιάς. Το 2015 κράτος και ασθενείς (ιδιωτική συμμετοχή) πλήρωσαν 1,9 δισ. ευρώ για φάρμακα για τις καρδιοπάθειες, ενώ το 27% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του έτους αντιστοιχούσε στα φάρμακα. Μόνο η ισχαιμική νόσος κόστισε 268 εκατ. ευρώ στις δαπάνες υγείας, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν 356 εκατ. ευρώ. Ο αντίκτυπος σε νοσηρότητα, θνητότητα και οικονομική επιβάρυνση είναι βαρύς.

Ας δούμε τώρα τι προσφέρουν οι PCSK9i αναστολείς, μια κατηγορία φαρμάκων υψηλού κόστους αλλά και υψηλής ανταποδοτικότητας για το σύστημα υγείας. Τα νέα φάρμακα κατεβάζουν την κακή χοληστερόλη στα 30 mg/dl και την ολική χοληστερόλη στα 80mg/dl, δηλαδή σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, και επιτυγχάνουν 27% μείωση των εμφραγμάτων, 21% μείωση των εγκεφαλικών και 22% μείωση της επαναγγείωσης στις επεμβάσεις διάνοιξης αρτηρίας με στεντ. Το evolocumab της Amgen, που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, χορηγείται σε περίπου 200 Έλληνες ασθενείς, που κάθε τρεις μήνες πρέπει να περνούν από επιτροπή για να τους εγκριθεί η θεραπεία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να χάνουν κάθε φορά τρεις ημέρες εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν και να μαζέψουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους ασθενείς στο να σταματούν τη θεραπεία. Αίτημα των γιατρών και των ασθενών είναι τουλάχιστον τα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία (που οφείλεται σε γονίδια, είναι γενετική κατάσταση και δεν αλλάζει) να μην περνούν κάθε τρεις και λίγο από επιτροπές.