Καρκίνος του Μαστού: Τα νεότερα δεδομένα στη φυσικοθεραπεία - Free Sunday
Καρκίνος του Μαστού: Τα νεότερα δεδομένα στη φυσικοθεραπεία

Καρκίνος του Μαστού: Τα νεότερα δεδομένα στη φυσικοθεραπεία

Τα νεότερα δεδομένα για τη φυσικοθεραπεία μετά από χειρουργεία μαστού, μέσα στον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα.

Ως γνωστόν, αρκετές γυναίκες έχουν περάσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και έχουν καταφέρει να βγουν νικήτριες. Ποιά είναι όμως τα συνήθη συμπτώματα που ακολουθούν μετά από ένα χειρουργείο μαστού και επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά αυτές τις γυναίκες;

«Ένα από τα συνηθέστερα και πιο δυσάρεστα συμπτώματα είναι το λεμφοίδημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τόσο τον εμπλεκόμενο μαστό, όσο και το σύστοιχο άνω άκρο. Επίσης, αναφέρονται πόνος και μειωμένη λειτουργικότητα του άνω άκρου, κατά κύριο λόγο στον ώμο. Πόνος στο ίδιο το στήθος και εντοπισμός του οιδήματος στην άκρα χείρα, ακόμα και λεμφαγγειίτιδα. Ακόμα, σημαντικό είναι να αναφερθεί το υψηλό επίπεδο στρες και συναισθηματικών επιπτώσεων στα συγκεκριμένα άτομα», τονίζει η κ. Εβίτα Παπαργυροπούλου, PT, M.Sc. Certified Lymphedema Therapist.  

Ο ρόλος της πρώιμης φυσικοθεραπείας

Όπως μας εξηγεί η κ. Παπαργυροπούλου, «τα πρόσφατα δεδομένα των ερευνών μας κατευθύνουν στο συμπέρασμα ότι όσο σημαντική είναι η φυσικοθεραπεία μετά την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, άλλο τόσο σημαντική είναι η πρόληψή τους μετά από ένα χειρουργείο.

Πιο συγκεκριμένα…

Ρόλος του εξειδικευμένου στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος φυσικοθεραπευτή και μόνο, είναι να εφαρμόσει από τις πρώτες κιόλας μετεγχειρητικές ημέρες:

  • Μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, η οποία προτείνεται να περιλαμβάνει τις περιοχές του μαστού, του θώρακα, της μασχάλης και του ώμου της πλευράς του προσβεβλημένου στήθους και συμπιεστική περίδεση του άκρου
  • Μάλαξη του συνδετικού ιστού της ουλής από το χειρουργείο
  • Διατάσεις του ανελκτήρα της ωμοπλάτης μυός, της ανώτερης μοίρας του τραπεζοειδή, του μείζονος θωρακικού και των έσω και έξω στροφέων του ώμου
  • Προοδευτικές ασκήσεις της άρθρωσης του ώμου, που συμπεριλαμβάνουν ενδυνάμωση και λειτουργικότητα
  • Άσκηση στο νερό/θεραπευτική πισίνα
  • Διδασκαλία του ασθενή για το πως να περιποιείται το δέρμα του και να περιδένει το άκρο

 Οι παραπάνω παρεμβάσεις φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας, χωρίς να έχουν καμία παρενέργεια ή αντίστροφο αποτέλεσμα από το ζητούμενο».

Αποτελέσματα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης μέσα στους πρώτους μετεγχειρητικούς μήνες

Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών, οι οποιοί πάσχουν από λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή -συνήθως με αφαίρεση λεμφαδένων- κάνοντας τακτικά φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά βλέπουν τα εξής αποτελέσματα:

  • Μείωση του όγκου του άνω άκρου, λόγω μείωσης του οιδήματός του
  • Μείωση του πόνου στο άκρο και τον μαστό
  • Βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας του ώμου
  • Βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και ψυχολογίας του ασθενή

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  – Βάλτε τη μουσική στη ζωή σας!

Πρόσφατη έρευνα μελέτησε την επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια των θεραπειών σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τον πόνο. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς φάνηκε ότι οι θεραπείες που συνδυάζονταν με μουσική ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές με μικρότερο σκορ στην κλίμακα του πόνου.

«Έτσι, σαν φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούμε αυτό το ευχάριστο εργαλείο για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στις φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, συνδυάζοντας σωματική και ψυχολογική ευεξία!», καταλήγει η κ. Παπαργυροπούλου