Την άνοιξη οι αλλεργίες βγάζουν… μάτι! - Free Sunday
Την άνοιξη οι αλλεργίες βγάζουν… μάτι!

Την άνοιξη οι αλλεργίες βγάζουν… μάτι!

Αν κάθε άνοιξη τα μάτια σας κοκκινίζουν, δακρύζουν και σας προκαλούν έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από αλλεργία, η οποία είτε προσβάλλει μόνο τα μάτια σας (π.χ. αλλεργική επιπεφυκίτιδα) είτε σας προκαλεί και συμπτώματα στα μάτια (όπως π.χ. συμβαίνει με την αλλεργική ρινίτιδα).

«Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο) το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι αβλαβές. Όταν το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια όργανα, η αλλεργία μπορεί να είναι έντονη» εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Και συνεχίζει: «Στα μάτια, οι αλλεργίες αναπτύσσονται συνήθως στον επιπεφυκότα, ο οποίος έρχεται περισσότερο σε επαφή με το περιβάλλον. Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τόσο τον σκληρό χιτώνα (είναι το άσπρο μέρος που βλέπουμε στο μάτι) όσο και την έσω επιφάνεια του βλεφάρου».

Εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Έως και 30% των ενηλίκων και έως και 40% των παιδιών πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, με την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα να είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση στα μάτια. «Η αλλεργία αυτή εκδηλώνεται όταν κυκλοφορεί γύρη στην ατμόσφαιρα, κάτι που είναι ιδιαιτέρως έντονο την άνοιξη και λιγότερο στις αρχές του καλοκαιριού και το φθινόπωρο» λέει ο δρ. Κανελλόπουλος. Στα τυπικά συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας συμπεριλαμβάνονται κνησμός (φαγούρα), κοκκίνισμα, κάψιμο και παραγωγή ενός διαυγούς, υδαρούς εκκρίματος. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν επίμονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους και ευαισθησία στα λαμπερά φώτα, ενώ τα βλέφαρά τους μπορεί να είναι πρησμένα.

«Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν μόνα τους ή να συνοδεύουν το συνάχι, το φτάρνισμα και τη ρινική συμφόρηση, που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα και άλλες εποχιακές αλλεργίες» εξηγεί ο ειδικός. Επιπλέον, το αίσθημα του κνησμού μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικό, ώστε οι ασθενείς να τρίβουν συχνά τα μάτια τους, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Άλλες οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις που παρουσιάζουν έξαρση αυτή την εποχή είναι η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, η γιγαντιαία θυλακιώδης επιπεφυκίτιδα (συνήθως παρουσιάζεται σε χρήστες φακών επαφής) και η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα, η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα που έχουν ατοπία ή έκζεμα. Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια μορφή επιπεφυκίτιδας η οποία αρχίζει την άνοιξη με την πρώτη γύρη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο. Συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά (κυρίως αγόρια), πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των 3-4 ετών και υποχωρεί στην εφηβεία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, δακρύρροια, φωτοφοβία (ο ασθενής δεν αντέχει το φως) και έντονο πρήξιμο στα βλέφαρα. «Αυτή η μορφή επιπεφυκίτιδας μπορεί να έχει και επιπλοκές από τον κερατοειδή, με αποτέλεσμα πιθανώς και μόνιμα προβλήματα οράσεως» προειδοποιεί ο δρ. Κανελλόπουλος.

Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι ένα σύνδρομο συνυφασμένο με το δερματικό έκζεμα και το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι τα βλέφαρα του ασθενή όχι μόνο είναι πρησμένα αλλά έχουν πάνω τους και εκζεματικές βλάβες. «Η πάθηση αυτή επίσης είναι πιο συχνή στα αγόρια παιδικής ηλικίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποτελεί συχνό προοίμιο του κερατόκωνου, μιας πάθησης που παραμορφώνει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην όραση» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα, τέλος, είναι πιο πιθανή στους χρήστες φακών επαφής οι οποίοι δεν τους αφαιρούν καθημερινά για να τους καθαρίσουν και να τους απολυμάνουν, επιτρέποντας ταυτοχρόνως στα μάτια τους να ξεκουραστούν.

Για την αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών οι πιο απλές λύσεις είναι οι κρύες κομπρέσες με καταπραϋντικό χαμομήλι, η ύγρανση του κερατοειδούς με λιπαντικά δάκρυα και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό. Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να χορηγήσει στον ασθενή διάφορα φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιισταμινικά, φάρμακα που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ήπια κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη).Προσοχή όμως: η κατάχρηση κολλυρίων με κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει πρώιμο γλαύκωμα, γι’ αυτό μετά τη θεραπεία πρέπει να γίνεται βυθοσκόπηση.

Έξι tips προστασίας από τις αλλεργίες των ματιών

  • Αποφύγετε να εκτεθείτε στα ένοχα αλλεργιογόνα.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας, για να μη μεταφέρονται στα μάτια σας αλλεργιογόνες ουσίες.
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά φίλτρα απομόνωσης των αλλεργιογόνων στο σπίτι και στους χώρους εργασίας.
  • Συντηρήστε καλά τα κλιματιστικά.
  • Όσοι είναι επιρρεπείς στην εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα ας επισκεφθούν προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους.