Μόνη ασπίδα για τη μηνιγγίτιδα ο εμβολιασμός - Free Sunday
Μόνη ασπίδα για τη μηνιγγίτιδα ο εμβολιασμός

Μόνη ασπίδα για τη μηνιγγίτιδα ο εμβολιασμός

Η απουσία ειδικών συμπτωμάτων –που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό–, η ραγδαία εξέλιξη της νόσου μέσα σε μόλις 24 ώρες, η αυξημένη θνητότητα και το υψηλό ποσοστό σοβαρών μόνιμων αναπηριών στους ασθενείς που διαφεύγουν τον κίνδυνο καθιστούν τη μηνιγγίτιδα τη μεγαλύτερη απειλή για τα βρέφη, τα νήπια, τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Μια απειλή που ωστόσο μπορεί να εξαλειφθεί από τον χάρτη με μια απλή κίνηση: τον προληπτικό εμβολιασμό. Μην περιμένετε, λοιπόν, το επόμενο κρούσμα για να εμβολιάσετε το παιδί σας!

Από την αρχή του χρόνου η μηνιγγίτιδα Β έδειξε τα… δόντια της, καταγράφοντας έξι κρούσματα στην πατρίδα μας, το τελευταίο μόλις προ ολίγων ημερών, και αφήνοντας πίσω της αθώα θύματα, έξι παιδιά που γλίτωσαν από τον θάνατο αλλά δεν βγήκαν όλα αλώβητα από τη μάχη. Από τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα περιστατικά μηνιγγίτιδας του έτους, τα περισσότερα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης, με τη νόσο να παρουσιάζει κινητικότητα και να απειλεί πρωτίστως τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, τα βρέφη, τα νήπια και τους εφήβους. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά 5χρονο αγοράκι στην Κομοτηνή, που παρουσίασε αιμορραγικό εξάνθημα ενώ νοσηλευόταν τη Μεγάλη Εβδομάδα με υψηλό πυρετό στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Ο μικρός ασθενής παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα και μετά από εξετάσεις οι θεράποντες ιατροί του μικρού αγοριού ταυτοποίησαν ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα Β. Το αμέσως προηγούμενο περιστατικό της νόσου αφορούσε ένα 4χρονο αγοράκι, το οποίο νόσησε στις 22 Μαρτίου και νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Επειδή το περιστατικό καταγράφηκε σε παιδικό σταθμό του Χαϊδαρίου ο οποίος συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο της περιοχής, οι γονείς των παιδιών θορυβήθηκαν και οι σκηνές που έλαβαν χώρα θύμισαν εποχές του παρελθόντος. Ο λιλιπούτειος ασθενής γλίτωσε τα χειρότερα –τις τραγικές επιπλοκές της νόσου– γιατί η διάγνωση της μηνιγγίτιδας έγινε μέσα στο νοσοκομείο και συνεπώς έλαβε έγκαιρη θεραπεία. Αντίθετα, το κορίτσι στη Ρόδο που νόσησε από μηνιγγίτιδα προ δύο μηνών υπέστη μόνιμη βλάβη, καθώς έχασε την ακοή του.

Μάθημα θάρρους από τη μικρή ασθενή που ακρωτηριάστηκε

Μία από τις πιο τραγικές επιπλοκές της νόσου στους ασθενείς που επιβιώνουν είναι ο ακρωτηριασμός άνω ή κάτω άκρων λόγω της σηψαιμίας που προκαλεί νέκρωση των ιστών. Μια τέτοια τραγική εξέλιξη καταγράφηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη προ διετίας στο Καματερό, όταν κρίθηκε απαραίτητος ο ακρωτηριασμός του ποδιού του, 7χρονου σήμερα, κοριτσιού από το γόνατο και κάτω και η χρήση πρόσθετου μέλους. H 7χρονη αγωνίστρια είναι υγιής και συνεχίζει τη ζωή της δίνοντας μαθήματα θάρρους και αποφασιστικότητας.

Οι ειδικοί συνιστούν επαγρύπνηση και εμβολιασμό

Η άνοιξη δεν φέρνει στο προσκήνιο μόνο τις αλλεργίες. Όπως καταδεικνύεται από τα καταγεγραμμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β από την αρχή της χρονιάς, διανύουμε την εποχή του χρόνου κατά την οποία η λοίμωξη εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς επαγρύπνηση. Η μηνιγγίτιδα Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους μηνιγγίτιδας, που προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους και εξελίσσεται ραγδαία, καθώς μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε ένα 24ωρο. Τα αρχικά συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και άλλων λοιμώξεων, περιλαμβάνοντας υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό και αυχενική δυσκαμψία, ενώ ακολουθούν η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Επίσης, ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, συνεπώς μπορεί να τον μεταφέρει άθελά του σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του. Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β έχει καταστεί εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, ενώ το διαθέσιμο εμβόλιο που προστατεύει από τη νόσο όλες τις ηλικιακές ομάδες έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, εφήβων και παιδιών από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.