Νέα άφιξη στην εμβολιαστική φαρέτρα για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β - Free Sunday
Νέα άφιξη στην εμβολιαστική φαρέτρα για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β

Νέα άφιξη στην εμβολιαστική φαρέτρα για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β

Η πατρίδα μας γίνεται η 16η ευρωπαϊκή χώρα και η 18η διεθνώς –μετά την Αμερική και την Αυστραλία– που υποδέχεται στην εμβολιαστική φαρέτρα της το νέο εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β στην ομάδα υψηλού κινδύνου των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ηλικία της εφηβείας ή είναι λίγο μεγαλύτερα (φοιτητές, σπουδαστές, στρατιώτες) κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την επικίνδυνη λοίμωξη, έτσι οι γονείς τους καθώς και οι νεαροί ενήλικες πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της μηνιγγίτιδας τύπου Β.

Ύπουλη και απρόβλεπτη η μηνιγγίτιδα τύπου Β

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, που προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδας Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη και ύπουλη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό από το ανώτερο αναπνευστικό και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος).

Στην αρχή μοιάζει με κοινή λοίμωξη

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης, όμως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εξελίσσεται γρήγορα, ο ασθενής επιδεινώνεται ραγδαία και μπορεί να πεθάνει εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζει σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής, ακόμη και ακρωτηριασμό άκρων ή δαχτύλων. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών, ωστόσο το 30% των κρουσμάτων αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 10-24 ετών. Για το 70% των κρουσμάτων ευθύνεται ο μηνιγγιτιδόκοκκος της οροομάδας Β.

Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων τούς θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τις ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, τον συγχρωτισμό και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης. Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτόν τον κίνδυνο, με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» να φανερώνει πως οι φορείς του νοσήματος αυξάνονται στις ηλικίες άνω των 10 ετών, με συνέπεια στην ηλικία των 19 ετών το 25% του νεανικού πληθυσμού να είναι φορέας του βακτηρίου.

Ειδικότερα για τους εφήβους, πέραν των παραπάνω επιπλοκών και της υψηλής θνητότητας, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητά τους. Πρόσφατη μελέτη σε αυτή την ηλικία έδειξε πως φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Γι’ αυτό άλλωστε πολλά πανεπιστήμια –κυρίως σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ– έχουν καθιερώσει τον εμβολιασμό ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο ως υποχρεωτικό μέτρο πρόληψης.

Tο νέο εμβόλιο δημιουργήθηκε με προηγμένη τεχνική

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας έναντι της οροομάδας Β, με δυνατότητα παγκόσμιας κάλυψης, δεν ήταν μέχρι πρόσφατα τεχνικά εφικτή λόγω της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης οροομάδας. Το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατασκευάστηκε με πολύ προηγμένη τεχνολογία και βασίζεται σε ένα ειδικό αντιγόνο το οποίο υπάρχει στο 99% των στελεχών του μηνιγγιτιδόκοκκου. Επιπρόσθετα, το αντιγόνο έχει υποστεί μια εξειδικευμένη επεξεργασία για να αυξηθεί η ανοσιακή απάντηση. Για τους παραπάνω λόγους η αναμενόμενη κάλυψη του εμβολίου φτάνει το 91%. Το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και έχει δοκιμαστεί σε 11 κλινικές μελέτες.

INFO

  • • Σχετικά με τα άλλα εμβόλια: Το νέο εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β μπορεί να συγχορηγηθεί με τα υπόλοιπα εμβόλια της εφηβείας.
  • • Σχετικά με το κόστος του εμβολίου: Προς το παρόν τα εμβόλια ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β αποζημιώνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου με ελλείμματα στο ανοσολογικό σύστημα, για λόγους πρωτίστως εξοικονόμησης πόρων στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η ζωή κάθε παιδιού, εφήβου και ενήλικα είναι ανεκτίμητη και η πρόληψη μιας επικίνδυνης λοίμωξης μέσω του εμβολιασμού δεν αποτελεί «δαπάνη», αλλά επένδυση στην υγεία και στην ευζωία.