Εγκλωβισμένοι από το στρες και την άγνοια οι ασθενείς με ψωρίαση - Free Sunday
Εγκλωβισμένοι από το στρες και την άγνοια οι ασθενείς με ψωρίαση

Εγκλωβισμένοι από το στρες και την άγνοια οι ασθενείς με ψωρίαση

Η ευζωία ενός λαού συνδέεται άμεσα με το κρατικό ΑΕΠ και με τον δείκτη ευτυχίας των ανθρώπων, ενώ σαν αξία είναι ανεκτίμητη. Όχι όμως δεδομένη. Όπως φανερώνει η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας που υλοποιήθηκε από το Happiness Research Institute σε συνεργασία με το LEO Innovation Lab, μια ανεξάρτητη μονάδα της φαρμακευτικής εταιρείας LEO Pharma, οι ασθενείς με ψωρίαση στην Ελλάδα και παγκοσμίως δεν νιώθουν ευτυχισμένοι. Ειδικά στην πατρίδα μας, το στρες και η έλλειψη ενημέρωσης για τη νόσο και τις διαθέσιμες θεραπείες αποτελούν τα δύο μεγάλα «αγκάθια», που πληγώνουν τους ασθενείς και τους οδηγούν στην απομόνωση και στη μοναξιά.

Όπως φανερώνει η έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση του δείκτη ευτυχίας μεταξύ των 19 χωρών που αναλύθηκαν, συνεπώς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ουραγών. Προγενέστερες έρευνες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας έχουν δείξει ότι εξαιτίας των συννοσηροτήτων, που κρύβονται κάτω από το «παγόβουνο» της ψωρίασης, η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι εξίσου χαμηλή με την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από καρδιακή νόσο, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο ή χρόνια νοσήματα του ήπατος. Ας μην ξεχνάμε πως ο ασθενής με βαριά ψωρίαση έχει επταπλάσιο κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, υψηλό κίνδυνο για παχυσαρκία και κατάθλιψη και είναι 50% πιθανότερο να πεθάνει πρόωρα σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό.

Το στρες είναι κυρίαρχο συναίσθημα για τους Έλληνες με ψωρίαση, με το 78% των γυναικών και το 69% των ανδρών να το βιώνουν έντονα στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, το 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ το 44% των Ελλήνων με ψωρίαση δηλώνει ανεπαρκή ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Η έκθεση εξετάζει τον αντίκτυπο της ψωρίασης στη φυσική δραστηριότητα, καθώς και στη συναισθηματική, κοινωνική, σεξουαλική, επαγγελματική και εκπαιδευτική ζωή. Χαρακτηριστικό εύρημα της έκθεσης και «αποτύπωμα» της μοναξιάς που αισθάνεται ο ασθενής με ψωρίαση είναι πως 46% των πασχόντων στην Ελλάδα θεωρούν πως ο γιατρός τους δεν κατανοεί τις επιπτώσεις της νόσου στην ψυχική υγεία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο δρ. Ιωάννης Κατσαντώνης, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου, επισημαίνει: «Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και θεράποντος ιατρού είναι θεμελιώδης και θέτει τις βάσεις για την αποδοχή της νόσου και τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Για την οικοδόμησή της είναι σημαντική η κατανόηση, από τους γιατρούς, της ψυχολογικής επιβάρυνσης που βιώνουν οι ασθενείς. Η επίσκεψη στον δερματολόγο και η τεκμηριωμένη επιστημονική ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπείες είναι κρίσιμη. Οι ασθενείς πρέπει να εμπιστευτούν τον δερματολόγο τους και την εξατομικευμένη θεραπεία που συνιστά, καθώς καθορίζει την αποτελεσματικότητά της. Το υγιές δέρμα είναι ο κοινός θεραπευτικός στόχος ασθενών και γιατρών».

Σημαντικός δείκτης που μετρήθηκε στην έρευνα είναι η απομόνωση και η μοναξιά που νιώθουν οι άνθρωποι με ψωρίαση, με το 40% παγκοσμίως να νιώθει ως «ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που πάσχει από ψωρίαση». Από την πλευρά της, η Τίνα Κουκοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», ευελπιστεί πως η έκθεση θα αποτελέσει έμπνευση ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ψωρίαση, να επιδιώξουν ουσιαστική επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας και να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα.