Η άσκηση ως φάρμακο (Ackermann BOPC) - Free Sunday
Η άσκηση ως φάρμακο (Ackermann BOPC)

Η άσκηση ως φάρμακο (Ackermann BOPC)

Το Mediterranean Lifestyle Medicine (MLM) έχει ως πυλώνες το μεσογειακό τρόπο ζωής και διατροφής, το κλίμα της Μεσογείου Θαλάσσης, τη φυσική άσκηση ως μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου που συμβάλλουν στην ορθότερη διαχείριση της καθημερινότητας και του άγχους και την καλύτερη κοινωνικοποίηση του ανθρώπου

Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής της μεθόδου Αckermann - δομικής οστεοπαθητικής και ήπιας χειροπρακτικής, Γεώργιος Τσουκαλάς - Κοτσίρης, P.T., D.O. Φυσικοθεραπευτής - Οστεοπαθητικός,η άσκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου αλλά και τη γενικότερη ποιότητα ζωής προλαμβάνοντας την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και καθυστερώντας την εξέλιξή τους. Το κάθισμα είναι το νέο κάπνισμα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί το 80% των χρόνιων παθήσεων η λύση για αυτό το πρόβλημα είναι μικρές και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Εκείνο που αποδεικνύεται από τις μελέτες είναι ότι ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μέτριας έντασης ή μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει όλους τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο στο μισό, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας, χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, καρκίνο και ιδιαίτερα του μαστού αλλά και διαταραχών που σχετίζονται με το στρες», προσθέτει.

Ποια είναι η μέτριας έντασης άσκηση;

Όπως μας αναφέρει ο Δρ. Γεώργιος-Μάριος Μακρής, Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας, Ογκολόγος, η μέτριας έντασης άσκηση σχετίζεται με την μακροζωία και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνεχώς να μας μετρά τα μετς και τις θερμίδες, θα πρέπει να μπορούμε να μιλάμε καθώς περπατάμε αλλά όχι να τραγουδάμε και έτσι προσδιορίζουμε την μέτρια ένταση. Αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερο άσκηση αυτό θα μας προσφέρει καλύτερη φυσική κατάσταση, Οπότε αντί για 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης άσκηση μπορούμε να κάνουμε 40 ή 60 λεπτά.

Γιόγκα ή μαραθώνιο;

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που σας ευχαριστεί περισσότερο και που την έχετε εντάξει στον τρόπο ζωής σας.

Όταν όλη την εβδομάδα έχουμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και το Σαββατοκύριακο θέλουμε να παίξουμε έναν ολόκληρο αγώνα μπάσκετ ή ποδόσφαιρο αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα όπως και εάν αποφασίζαμε στα σαράντα μας να τρέξουμε έναν μαραθώνιο χωρίς να έχουμε ένα αθλητικό βίο έως σήμερα.

Για να κάνουμε έντονη άσκηση θα πρέπει να ενσωματώσουμε περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα την άσκηση ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι προσαρμογές στο σώμα μας.

Εάν δεν έχουμε αρκετό χρόνο μπορούμε να κάνουμε 2 ×15 λεπτά περπάτημα μέτριας έντασης την ημέρα, για παράδειγμα να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε για να φτάσουμε  στον προορισμό μας.

«Αν έχουμε κάποια πάθηση, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό χτίζουμε ένα πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης αποκατάστασης- Αckermann Rehabilitation Model BOPC. Η συνταγογράφηση της άσκησης και η εκτέλεση από φυσικοθεραπευτές καθίσταται αναγκαία για τη μείωση της θνησιμότητας και τη διατήρηση της καλής υγείας. Επίσης θα πρέπει να εντάσσεται στην καθημερινότητα όλων των ηλικιακών ομάδων ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας», καταλήγει ο Δρ. Μακρής.