Κάθε 54 λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος από μελάνωμα - Free Sunday
Κάθε 54 λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος από μελάνωμα

Κάθε 54 λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος από μελάνωμα

Ετησίως στην πατρίδα μας καταγράφονται 220 νέα περιστατικά μελανώματος και 100 θάνατοι, ενώ νοσούν πανελλαδικά από μελάνωμα 1.500 άνθρωποι και άλλοι 30.000 ασθενείς παρουσιάζουν βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Κάθε μία ώρα πεθαίνει στον κόσμο ένας άνθρωπος από μελάνωμα, γεγονός που το καθιστά πιο θανατηφόρο απ’ όλα τα νεοπλασματικά νοσήματα.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, οι καθηγητές Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, Αλέξανδρος Κατούλης και Δημήτρης Ιωαννίδης επισημαίνουν πως το σολάριουμ οκταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ενώ τα άτομα που έχουν υποστεί τουλάχιστον 5 ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος μετά τα σαράντα.

Το μήνυμα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας για την Εβδομάδα Μελανώματος με πρέσβειρα τη δημοφιλή ηθοποιό Κατερίνα Λέχου και συνοψίζεται στο ότι «η κλινική εξέταση από τον δερματολόγο είναι σαν το τεστ ΠΑΠ και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μετά τα 45 έτη.

Αντίθετα, η ψηφιακή εξέταση της χαρτογράφησης σπίλων είναι μόνο για εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ύποπτα ευρήματα». Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ακτινικές υπερκερατώσεις, που πλέον θεωρούνται πρώιμα καρκινώματα. Έως και το 25% των ανθρώπων άνω των 45 ετών στην Ελλάδα έχει ακτινικές υπερκερατώσεις, που μπορούν να εξελιχθούν σε βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη των δερματικών καρκίνων προσφέρει η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία την εβδομάδα 7-11 Μαΐου με την υποστήριξη της Pierre Fabre. Για πληροφορίες καλέστε τον αριθμό 215 2158523.