Σε άγρια (κυβερνητικά) νερά η Ομάδα Αιγαίου κάνει απόβαση ελπίδας - Free Sunday
Σε άγρια (κυβερνητικά) νερά η Ομάδα Αιγαίου κάνει απόβαση ελπίδας

Σε άγρια (κυβερνητικά) νερά η Ομάδα Αιγαίου κάνει απόβαση ελπίδας

Αιγαίο. Η θάλασσά μας. Η υγρή σκηνή όπου εκτυλίσσονται τα θερμά επεισόδια με τη γείτονα. Η καταγάλανη αγκαλιά που κλείνει μέσα της τα νησιά μας. Νησιά που βρίσκονται μίλια μακριά από την οδό Αριστοτέλους. Νησιά όπου οι μεγάλες ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας διαιωνίζονται. Μικρά, απομακρυσμένα, ακριτικά, εκεί όπου η Ομάδα Αιγαίου κάθε χρόνο, πιστή στη δέσμευσή της να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν άγονες γραμμές αλλά μόνο άγονα μυαλά, πραγματοποιεί απόβαση ανθρωπιάς, προσφοράς, αλληλεγγύης. Και ικανοποιεί ζωτικές ανάγκες των κατοίκων, η κάλυψη των οποίων δεν προβλέπεται από κανένα νομοσχέδιο.

Στον φετινό, 24ο διάπλου ελπίδας και προσφοράς σε δέκα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Πάτμος, Δονούσα, Αμοργός, Φολέγανδρος, Ίος, Κουφονήσι), με μεγάλο χορηγό την Chipita, οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου βρήκαν σύμμαχο τον καιρό στις περισσότερες διαδρομές τους, με εξαίρεση το πέρασμα από τους Φούρνους στην Πάτμο και την επιστροφή από το Κουφονήσι στην Ανάβυσσο. Η φουσκοθαλασσιά ήρθε από τη στεριά, από το υπουργείο Υγείας, που με το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έβαλε περιορισμούς στη δράση των εθελοντικών οργανώσεων και αποστολών. «Ο καλός ο καπετάνιος, όμως, στη φουρτούνα φαίνεται» λέει ο θυμόσοφος λαός. Και η σημασία αυτών των αποστολών για τους ξεχασμένους κατοίκους των μικρών νησιών φάνηκε στα γεμάτα προσμονή πρόσωπα των ακριτών στα λιμάνια, στις ανθρώπινες ουρές που σχηματίστηκαν στα κέντρα υγείας της Πάτμου, της Αμοργού, της Ίου και της Φολεγάνδρου τις ημέρες που βρέθηκαν εκεί οι εθελοντές γιατροί. Συνωστισμός από ανθρώπους κάθε ηλικίας στους διαδρόμους μπροστά στα ιατρεία ειδικοτήτων που είναι ανύπαρκτες στη νησιωτική Ελλάδα. Οικογένειες με μωρά, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι. Ομηρικές φιγούρες γιαγιάδων και παππούδων με σκαμμένα από τη σκληρή αιγαιοπελαγίτικη λιακάδα και το μελτέμι πρόσωπα που περίμεναν υπομονετικά να εξεταστούν από καρδιολόγο, ογκολόγο, πνευμονολόγο, παιδίατρο, οδοντίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, γυναικολόγο, παθολόγο, γαστρεντερολόγο, ψυχίατρο, αγγειοχειρουργό, πλαστικό χειρουργό. Που και που συνέβαινε ένα μικρό θαύμα: Μια διάγνωση ύποπτου ευρήματος στον μαστό μιας κατοίκου της Φολεγάνδρου και λήψη βιοψίας, ώστε να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται ή όχι για καρκίνο. Μια αφαίρεση ενδεχόμενης ακτινικής υπερκεράτωσης (καρκίνωμα) από το πρόσωπο ηλικιωμένου κατοίκου της Ίου, που συνοδεύτηκε από δεύτερη αφαίρεση πιθανής καρκινικής αλλοίωσης από τη ράχη της παλάμης 92χρονης γιαγιάς.

Την ίδια ώρα στα σχολεία των νησιών γινόταν η παράδοση εκπαιδευτικού, σχολικού και τεχνολογικού υλικού από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν την αποστολή, όπως, για παράδειγμα, το Πλαίσιο. Επίσης, γίνονταν ομιλίες για τη στοματική υγιεινή με τη στήριξη της ΑΙΜ και για τα «ζητήματα» της εφηβείας, από το κάπνισμα και το piercing μέχρι τις λοιμώξεις με τον ιό HPV. Στα παιδιά του δημοτικού γίνονταν μαθήματα δημιουργίας κόμικς και ιαπωνικής βιβλιοδεσίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, ενώ στα λύκεια και στα ΕΠΑΛ δίνονταν υποτροφίες από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Μι α ολοκαίνουρια παιδική χαρά στο δημοτικό σχολείο στον Κάμπο της Πάτμου, προσφορά της εταιρείας Τσιμής Α.Ε., έφερνε χαμόγελα χαράς στα πρόσωπα των παιδιών. Η ενίσχυση του περιφερειακού ιατρείου στη Φολέγανδρο με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προσφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, έκανε τους κατοίκους να νιώσουν ασφαλείς μέσα στην απομόνωσή τους. Οι ενημερωτικές ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού, με τη στήριξη του οργανισμού «Το σπίτι του ΜΑΝΑ», συγκέντρωσαν τις νησιώτισσες, ενώ οι ομιλίες για το πρόγραμμα υιοθεσίας των μικρών νησιών της Hope Genesis, με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, έκανε τις Πατινιώτισσες να σηκωθούν όρθιες και να χειροκροτήσουν τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας, μαιευτήρα-γυναικολόγο Στέφανο Χανδακά.

Συγκίνηση, παντού. Στα ιατρεία, στα σχολεία, στην πλατεία της Αιγιάλης της Αμοργού, όπου το μοναδικό χορευτικό Αντάμωμα, που οργάνωσε η Ομάδα Αιγαίου για να τιμήσει τους νησιώτες, ένωσε σε μια παρέα χορευτές από έξι νησιά και το πλήρωμα της πυραυλακάτου «ΤΚ Γρηγορόπουλος» σε ένα γλέντι που άφησε εποχή. Συγκίνηση και στους Αρκιούς, όπου η Ομάδα Αιγαίου, με τη στήριξη της ΑΕΚ, διοργάνωσε γιορτή για τον Χρήστο Καμπόσο, τον μοναδικό μαθητή του δημοτικού σχολείου. Αλλά και στο μαρτυρικό Αγαθονήσι, απ’ όπου πέρασαν μέσα σε τρία χρόνια 60.000 μετανάστες. Εκεί ο δήμαρχος Βαγγέλης Κόττορος μας διηγήθηκε πώς έβγαζαν με τα χέρια τους μισοπνιγμένους μετανάστες και πτώματα από τη θάλασσα, προσθέτοντας με παράπονο πως μέσα σε αυτόν τον χαμό έφυγε και η γιάτρισσα. Αυτό ακριβώς είναι η Ομάδα Αιγαίου για τα ακριτικά νησιά: γιάτρισσα για την ψυχή των κατοίκων. Ελπίδα στα λιμάνια της σιωπής…