Ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα (πιεστική νευροπάθεια): Συμπτώματα και θεραπεία - Free Sunday
Ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα (πιεστική νευροπάθεια): Συμπτώματα και θεραπεία

Ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα (πιεστική νευροπάθεια): Συμπτώματα και θεραπεία

Η ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα (πιεστική νευροπάθεια) χαρακτηρίζεται από πίεση του ωλενίου νεύρου στο επίπεδο του αγκώνα. Αποτελεί το δεύτερο συχνότερο σύνδρομο πιεστικής νευροπάθειας μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Όπως μας εξηγεί ο Dr. Αντώνης Δ. Βασιλειάδης, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ανω Ακρου, το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα νεύρα του χεριού, παρέχοντας την αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο και στο μισό του παραμέσου δακτύλου. Η σημαντικότερη όμως λειτουργία είναι η νεύρωση των μικρών (αυτόχθονων) μυών του χεριού. Αυτοί οι μικροί μύες ελέγχουν τις λεπτές κινήσεις του χεριού και των δακτύλων. Η ωλένια νευρίτιδα προκαλείται από συμπίεση του ωλενίου νεύρου στο φυσικό κανάλι που υπάρχει πίσω από τον έσω κόνδυλο του βραχιονίου. Συνήθως συνυπάρχει πίεση και ελκυσμός του νεύρου. Ως συνηθέστερα αίτια εμφανίζονται η υπερχρήση (επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης έκτασης) αλλά και η άμεση πίεση του αγκώνα για μεγάλα διαστήματα. Άλλες αιτίες μπορούν να ενοχοποιηθούν κακώσεις του αγκώνα (κατάγματα ή συνδεσμικές βλάβες), τοπικοί όγκοι (γάγγλια) ή οστεόφυτα (αρθρίτιδα).

Τα συμπτώματα μπορούν να διαφέρουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν: 

  • αιμωδίες (μουδιάσματα) κατά μήκος του αντιβραχίου του μικρού δακτύλου και του μισού παραμέσου
  • μείωση της ισχύος του δραγμού (γροθιάς)
  • αίσθηση «άτσαλης» λειτουργίας του χεριού
  • καυσαλγίες (αίσθημα καυστικού πόνου) στον αγκώνα και το χέρι

Όπως αναφέρει ο Dr. Βασιλειάδης, σε περιπτώσεις όπου το νεύρο πιέζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζονται μυικές ατροφίες των μικρών αυτόχθονων μυών με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του χεριού και των δακτύλων, κατάσταση που είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Γι αυτό είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένο χειρουργό χεριού αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή διαρκούν περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Ένα ποσοστό περιπτώσεων απαντά θετικά στην συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων με αποφυγή συνεχόμενων – επαναλαμβανόμενων κάμψεων του αγκώνα και αποφυγή εφαρμογής άμεσης πίεσης στην περιοχή.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας ή με παραμονή μιας ημέρας στο Νοσοκομείο, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία.

4444

Υπάρχουν δυο βασικές μέθοδοι:

  • Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου με απλή διάνοιξη του σωλήνα
  • Η πρόσθια μεταφορά του ωλενίου νεύρου είτε στο υποδόριο είτε κάτω από την κοινή έκφυση των καμπτήρων μυών

Στην Κλινική μας, σημειώνει ο Dr. Βασιλειάδης, η μέθοδος εκλογής είναι η πρόσθια μεταφορά του νεύρου κάτω από την έκφυση των μυών, με άριστα αποτελέσματα.

Μετά την επέμβαση το άνω άκρο ακινητοποιείται με νάρθηκα για 2 εβδομάδες. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα θα απαιτηθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που περιλαμβάνει διατατικές ασκήσεις ώστε να αποκατασταθεί το πλήρες εύρος κάμψης - έκτασης του αγκώνα. Το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα σταδιακά θα πρέπει να εντείνεται, μέχρις ότου επανέλθει πλήρως η κίνηση και η δύναμη.