Μέσα σε ημέρες υποχωρεί ο διαβήτης με επέμβαση βαριατρικής - Free Sunday
Μέσα σε ημέρες υποχωρεί ο διαβήτης με επέμβαση βαριατρικής

Μέσα σε ημέρες υποχωρεί ο διαβήτης με επέμβαση βαριατρικής

Η ίαση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ισοδυναμούσε για χρόνια με την αναζήτηση του αγίου δισκοπότηρου της ιατρικής. Ο στόχος αυτός πλέον επιτεύχθηκε για τους παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς, που μπορούν να ιαθούν και να σταματήσουν τα φάρμακα με τη βοήθεια των επεμβάσεων της βαριατρικής χειρουργικής.

Ο χειρουργός Χάρης Παππής, διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Υγεία, υπεύθυνος του Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, μας ενημερώνει για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χειρουργική ίαση του διαβήτη: «Το 2007 ένα διεθνές πάνελ ειδικών έκανε την πρώτη επίσημη αναφορά στον όρο “μεταβολική χειρουργική” ως ένα πιθανό εργαλείο στην αντιμετώπιση των παχύσαρκων διαβητικών ασθενών. Το γεγονός αυτό λειτούργησε ως έναυσμα για τη συσσώρευση δεδομένων μέσα από πληθώρα μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η χειρουργική θεραπεία του διαβήτη είναι περισσότερο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική.

Έτσι, οδηγηθήκαμε το 2016 στο 2ο Diabetes Surgery Summit και στην επίσημη πλέον ένταξη της χειρουργικής θεραπείας στον αλγόριθμο της αντιμετώπισης του διαβήτη. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, που έχουν υιοθετηθεί από 53 κορυφαίες επιστημονικές εταιρείες παγκοσμίως, η μεταβολική χειρουργική πρέπει να προτείνεται σε όλους τους παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ, βάρος/ύψος2) μεγαλύτερο από 35 kg/m2, αλλά και στους λιγότερο παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς, με ΒΜΙ 30-35 kg/m2, στους οποίους η ρύθμιση του σακχάρου με φάρμακα είναι ανεπαρκής. Η ευνοϊκή επίδραση της βαριατρικής χειρουργικής στον σακχαρώδη διαβήτη γίνεται εμφανής μέσα στις πρώτες δέκα μετεγχειρητικές ημέρες.

Το ποσοστό ίασης ή βελτίωσης του διαβήτη φτάνει το 83% για την κλασική γαστρική παράκαμψη και το 55% για την επιμήκη γαστρεκτομή. Εξίσου καλά αποτελέσματα ως προς τη ρύθμιση του σακχάρου έχουν ανακοινωθεί για τη νεότερη αλλά πολλά υποσχόμενη τεχνική της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης (ή mini γαστρικό bypass). Για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του αποτελέσματος είναι απαραίτητη η μη-επανάκτηση βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, με ή χωρίς υποτροπή, η πλειονότητα των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση διατηρεί βελτίωση του διαβήτη για 5 έως 15 χρόνια. Επιπλέον της ίασης του διαβήτη, οι παχύσαρκοι διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία έχουν μειωμένη θνητότητα, καθώς μειώνονται οι καρδιαγγειακοί θάνατοι κατά 56%, με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια να ελαττώνονται κατά 50%-60%. Φυσικά η εκτέλεση αυτών των επεμβάσεων πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα από έμπειρους λαπαροσκόπους χειρουργούς και ο ασθενής να παρακολουθείται μακροπρόθεσμα από βαριατρική ομάδα με τη συμμετοχή διαιτολόγου και ψυχολόγου».