Επιστροφή στα θρανία και στο ωράριο - Free Sunday
Επιστροφή στα θρανία και στο ωράριο
«Το βιολογικό ρολόι των παιδιών θα προσαρμοστεί γρήγορα στο πρωϊνό ξύπνημα» Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος

Επιστροφή στα θρανία και στο ωράριο

Στις διακοπές δεν υπάρχει (και καλώς δεν υπάρχει)ούτε πρόγραμμα ούτε ωράριο. Η επιστροφή στα «πρέπει», που συνεπάγεται το σχολείο και το διάβασμα, είναι απότομη προσγείωση για τα πιτσιρίκια, αλλά μπορείτε να λειάνετε το …έδαφος, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις, η γκρίνια και τα παράπονα, ακολουθώντας τις συμβουλές τηςψυχολόγου, παιδοψυχολόγου και συγγραφέως,Αλεξάνδρας Καππάτου,. Η ειδικός μάς λέει:

• Μην φοβάστε τους κανόνες. Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες για να μπορούν να «λειτουργήσουν» σωστά. Βάλτε κανόνες στην ζωή τους και κάντε το σαν παιχνίδι. Τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια.
• Αν έχουν «ξεφύγει» τελείως στο θέμα του ύπνου, βοηθήστε τα να επιστρέψουν σε πιο λογικό ωράριο ξυπνώντας τα κάθε μέρα λίγο πιο νωρίς. Το βιολογικό ρολόι των παιδιών είναι αλάθητο και θα προσαρμοστεί γρήγορα στο πιο πρωϊνό ξύπνημα. 
• Φροντίστε να αποφύγουν τις τροφές που δημιουργούν υπερένταση από το απόγευμα και μετά. Βάλτε «βέτο» στα αναψυκτικά τύπου κόλα που περιέχουν καφεϊνη, στα τρόφιμα με πολλή (κρυφή ή φανερή) ζάχαρη, αλλά και στα βαριά, λιπαρά και πικάντικα φαγητά που είναι δύσπεπτα και διαταράσσουν τον ύπνο. 
• Θυμηθείτε πως τα παιδιά πρέπει να πέφτουν για ύπνο όταν είναι κουρασμένα, αλλιώς θα μετατρέψουν το κρεβάτι τους σε…παιδότοπο. 
• Το χλιαρό ντους ή μπάνιο το βράδυ τα βοηθάει να χαλαρώσουν. Υιοθετήστε το.
• Για να δημιουργήσετε χαλαρωτική ατμόσφαιρα το βράδυ αποφύγετε τις φωνές του τύπου: Γιώργοοοοοο στο κρεβάτι σου τώραααααα». Οι φωνές φέρνουν εκνευρισμό, να μιλάτε σιγανά, η τηλεόραση να είναι χαμηλωμένη στο σαλόνι και γενικά στο σπίτι να επικρατεί ηρεμία.  Θυμηθείτε πως η ένταση είναι πιο μεταδοτική κι από την γρίπη. Εννοείται ότι δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση στο παιδικό υπνοδωμάτιο. 
• Την ώρα του ύπνου κλείνει το tablet. Τελεία και παύλα! Μη δεχτείτε καμία διαπραγμάτευση.

Info: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά; Έλα ντε!

Ατελείωτο μελάνι έχει χυθεί σε άρθρα για το πόσες ώρες  ύπνου χρειάζονται τα παιδιά. Η σωστή απάντηση είναι εντελώς εξατομικευμένη.  Υπάρχουν παιδιά «κουκουβάγιες» και παιδιά «πετεινοί». Πάνω-κάτω χρειάζονται 9-10 ώρες. Θυμηθείτε, ο ύπνος τρέφει τα παιδιά…