Αύξηση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη όταν μειώνονται τα τεστ PSA - Free Sunday
Αύξηση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη όταν μειώνονται τα τεστ PSA
«Οι άνδρες παραμελούν την υγεία τους και πηγαίνουν στον ουρολόγο μόνο όταν έχουν πρόβλημα. Στο 90% των προληπτικών εξετάσεων για τον προστάτη το ραντεβού το κλείνει η σύζυγός τους». Ηρακλής Πούλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

Αύξηση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη όταν μειώνονται τα τεστ PSA

Με μια μεγάλη αμερικανική μελέτη να αποδεικνύει πως όταν χαλαρώνουν οι άνδρες το προληπτικό τσεκάπ για τον καρκίνο του προστάτη αυξάνονται τα περιστατικά με μεταστατική νόσο και οι θάνατοι, το μήνυμα είναι σαφές: Με τον καρκίνο του προστάτη δεν παίζουμε. Γιατί είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ε.Ε. και κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι.

Στη χώρα μας σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία. Προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά και η θνησιμότητα, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία συστήνει στους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω ετήσιο τσεκάπ με μέτρηση PSA και δακτυλική εξέταση, με πρεσβευτή της εκστρατείας τον δημοφιλή ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο.

Η εκστρατεία των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων διαρκεί από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, με τη δακτυλική εξέταση να γίνεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τον έλεγχο του PSA στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του δικτύου Iatrica. Για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού με το δίκτυο Iatrica καλέστε από 10 έως και 21 Σεπτεμβρίου στον τηλεφωνικό αριθμό 210 3413400.

Όπως εξηγούν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Ηρακλής Πούλιας, ο αντιπρόεδρός της Ιωάννης Γκιάλας, διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», και ο Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», αν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο ο ασθενής έχει ικανοποιητική πορεία.

Πέρα από το οικογενειακό ιστορικό, που έχει επιβαρυντική επίδραση, υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες ανδρών οι οποίοι πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα να εξετάζονται: όσοι έχουν PSA άνω του 1 στην ηλικία των 40 ετών και PSA άνω του 2 στην ηλικία των 60 ετών. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι Σκανδιναβοί και οι Αφροαμερικανοί.