«Απαγορευτικό» στην υγεία για τους ηλικιωμένους - Free Sunday
«Απαγορευτικό» στην υγεία για τους ηλικιωμένους
«Τέσσερις στους δέκα πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα». Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ

«Απαγορευτικό» στην υγεία για τους ηλικιωμένους

Σε σύντομο ανέκδοτο εξελίσσεται η δωρεάν υγεία στην Ελλάδα, με τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η Alco να φανερώνει πως η υγεία από «ανεκτίμητο» αγαθό κινδυνεύει να γίνει «απαγορευμένη» πολυτέλεια. Τα ευρήματα δείχνουν πως ένας στους δύο πολίτες δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις δαπάνες για την περίθαλψη, ενώ τέσσερις στους δέκα αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα. Τη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα «περήφανα γηρατειά», που στην εποχή μας, εκτός από πλειονότητα του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας, έχουν καταντήσει και επαίτες, μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις τους. Με τόσα εμπόδια που συναντούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι πολίτες το αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, εκτιμώντας ο ένας στους δύο ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει (συμμετοχές, εξετάσεις κ.λπ.). Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μόνο το 16% των πολιτών έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό, με την πλειονότητα των πολιτών να εκτιμά ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό δυσκολεύει την πρόσβαση σε γιατρούς ειδικότητας.

Και ο ιατρικός κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα της απελπισίας, με έξι στους δέκα γιατρούς να θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, επτά στους δέκα να γυρνάνε την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τέσσερις στους δέκα να δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ ήδη το 45% της εγχώριας ιατρικής κοινότητας έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς, που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους, όσο και τους γιατρούς, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμη παταγώδη αποτυχία».