Με το κρητικό ίαμα η γρίπη περνά πιο γρήγορα - Free Sunday
Με το κρητικό ίαμα η γρίπη περνά πιο γρήγορα
«Με τη χορήγηση του σκευάσματος, που περιέχει εκχύλισμα από τρία κρητικά βότανα, τα συμπτώματα της γρίπης παρουσιάζουν ύφεση σε 2,8 ημέρες». Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με το κρητικό ίαμα η γρίπη περνά πιο γρήγορα

Σε επιχειρηματικό, ερευνητικό και θεραπευτικό ελληνικό success story με διεθνή απήχηση εξελίσσεται το κρητικό ίαμα, το αντιιικό φυσικό ιδιοσκεύασμα που δημιούργησαν τέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αξιοποιώντας τα βότανα της κρητικής γης. Πατέρας του κρητικού ιάματος είναι ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, που πρώτος συσχέτισε την τακτική κατανάλωση αφεψημάτων βοτάνων με τη μακροζωία των Κρητών, οι οποίοι έφταναν τα βαθιά γεράματα χωρίς να καταβάλλονται από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μια παρατήρηση που ξεκίνησε από τα βραστάρια, μέσα από έρευνες έφτασε στη δημιουργία ενός ιδιοσκευάσματος για την ταχύτερη ανάρρωση και την πρόληψη μόλυνσης από ιούς της γρίπης και ρινοϊούς (του κλασικού κρυολογήματος), η οποία οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να ενδιαφερθεί γι’ αυτό.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, οι δραστικές του ουσίες προέρχονται από το εκχύλισμα τριών βοτάνων, του δίκταμου, του φασκόμηλου και του θυμαριού, και νέα έρευνα απέδειξε ότι η έγκαιρη λήψη του με τα πρώιμα συμπτώματα της ίωσης και για επτά ημέρες μειώνει τον χρόνο για την ύφεση των συμπτωμάτων της γρίπης από 4,19 ημέρες στις 2,86 ημέρες. Ανάλογη δράση έχει το Cretan Iama και ενάντια στον ρινοϊό, ενώ μελετάται και η προληπτική χορήγησή του πριν από την επαφή με τον ιογενή παράγοντα, όπου προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης.

Ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς επισημαίνει πως το κρητικό ίαμα είναι πολύ χρήσιμο όταν έχουμε γύρω μας άρρωστους ανθρώπους και όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε το αεροπλάνο, καθώς μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσουμε γρίπη ή κρυολόγημα. Εκτός από αντιιική προστασία, τονώνει τη σεξουαλική διάθεση, ενώ πέρα από την αντιοξειδωτική του δράση παρουσιάζει και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς βοηθά να μηδενιστεί ο δείκτης φλεγμονής στον οργανισμό (η C αντιδρώσα πρωτεΐνη).