Εκτός θετικής λίστας θα βρεθούν 700 ελληνικά φάρμακα ευρείας χρήσης - Free Sunday
Εκτός θετικής λίστας θα βρεθούν 700 ελληνικά φάρμακα ευρείας χρήσης
«Δεν αντέχουμε να αποδίδουμε στο κράτος το 70% του τζίρου μας. Αν το άδικο clawback συνεχιστεί, επτά στις δέκα φαρμακευτικές παραγωγικές επιχειρήσεις θα κλείσουν και πολλά φθηνά φάρμακα θα αποσυρθούν». Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ

Εκτός θετικής λίστας θα βρεθούν 700 ελληνικά φάρμακα ευρείας χρήσης

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που ζει πλέον σε μια εικονική πραγματικότητα, συσσωρεύοντας χρέη, με συνέπεια να δημιουργείται μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Δέμος, αν το άδικο clawback συνεχιστεί το 2019 και απαιτηθεί η πληρωμή του, επτά στις δέκα ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν την επόμενη μέρα, θα εκτιναχθεί η ανεργία, πολλά καταξιωμένα φθηνά φάρμακα θα αποσυρθούν και θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέσω της υποκατάστασής τους από νέα, ακριβότερα φάρμακα. Τελικά, θα την πληρώσει ο ασθενής, καθώς θα αυξηθεί η συμμετοχή του.

Άμεσα 700 ευρείας χρήσης φάρμακα θα βγουν εκτός θετικής λίστας, ενώ μέσα από την υποκατάσταση η δαπάνη έχει ήδη διογκωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ εξηγεί πως με μέτρα «ασπιρίνη» και τσιρότα δεν λύνεται το πρόβλημα. Απαιτείται ελάφρυνση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα κατά 350-500 εκατ. ευρώ, καθώς το ασφυκτικό όριο της φαρμακευτικής δαπάνης στα 1.945 δισ. ευρώ δεν επαρκεί. Επειδή τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) είναι αυτά που εκτινάσσουν τη δαπάνη, να υπάρχουν τρεις κλειστοί προϋπολογισμοί, ένας για τα ΦΥΚ, ένας για τα on patent και ένας για τα γενόσημα και τα off patent. Τέλος, τα εμβόλια και η περίθαλψη των ανασφάλιστων να βγουν εκτός φαρμακευτικής δαπάνης και να καλύπτονται από ειδικό λογαριασμό πρόνοιας.