Μία δεκαετία καθυστερεί η διάγνωση της σπονδυλοαρθρίτιδας - Free Sunday
Μία δεκαετία καθυστερεί η διάγνωση της σπονδυλοαρθρίτιδας

Μία δεκαετία καθυστερεί η διάγνωση της σπονδυλοαρθρίτιδας

Μέχρι δέκα χρόνια καθυστερεί να διαγνωστεί η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, καθώς οι ασθενείς τη συγχέουν με την οσφυαλγία και δεν πάνε στον γιατρό ή περιφέρονται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Πρόκειται για το μοναδικό ρευματολογικό νόσημα που έχει προτίμηση στους άνδρες και πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους, έως 25 ετών, που ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με επίμονους, χρόνιους πόνους. Σε αντίθεση με την οσφυαλγία, που πονά όταν κουραζόμαστε, οι ενοχλήσεις της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας είναι έντονες το βράδυ.

Ο πόνος επιμένει την ώρα του ύπνου και επέρχεται δυσκαμψία και αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Δυστυχώς, μόνο 20% των πασχόντων διαγιγνώσκονται σχετικά άμεσα και ξεκινούν νωρίς θεραπεία, ώστε να μην προχωρήσουν οι βλάβες. Η εκστρατεία ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης της σπονδυλοαρθρίτιδας «Βήμα Μπροστά» της Novartis Hellas προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, ώστε να οδηγήσει πιο γρήγορα στον ρευματολόγο τους πάσχοντες. Η έναρξη της καμπάνιας έγινε κατά τη διάρκεια του πιο δημοφιλούς αθλητικού γεγονότος μετά τον Κλασικό Μαραθώνιο, του Spetses Marathon. Καθώς το «Βήμα Μπροστά» ξεκινά τον αγώνα του, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), τίθεται εύλογα το ερώτημα αν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες αξίζουν τον κόπο.

Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η διευθύντρια Επικοινωνίας της Novartis Hellas Φωτεινή Μπαμπανάρα: «Μετρήσαμε τον απόηχο τριών εκστρατειών (Μετρήσεις Ζωής, Αναπνέω, Είσαι γυναίκα - είσαι δύναμη) και διαπιστώσαμε ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε προληπτικές εκστρατείες υγείας έχει διπλάσια ανταποδοτικότητα (2 ευρώ) για την κοινωνία».