«Κλειδί» για την υγεία η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών - Free Sunday
«Κλειδί» για την υγεία η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών

«Κλειδί» για την υγεία η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών

Τα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνουμε από τις τροφές, έχουν τεράστια σημασία, καθώς μας παρέχουν την ενέργεια που έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε τις ανάγκες τις καθημερινότητας, δημιουργούν και διορθώνουν τους ιστούς και ρυθμίζουν τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων χαμηλών σε λίπη, υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού και επαρκείς ποσότητες σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C.

Φυσιολογικά ο οργανισμός διαθέτει ολόκληρο αμυντικό σύστημα, που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ένζυμα και μικρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που βρίσκονται στο αίμα και στα κυτταρικά υγρά, προκειμένου να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες δρουν ενάντια στην οξείδωση, δηλαδή την αλληλεπίδραση που έχει το οξυγόνο με άλλες ουσίες, μια αντίδραση μέσω της οποίας δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες. Το ανθρώπινο αίμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά, για να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Όπως επισημαίνει η γιατρός Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ: «Το μήνυμα για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι να αντιληφθεί έγκαιρα τη σημασία του εμπλουτισμού της διατροφής του με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωτικότητά του. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τη σημαντική αύξηση νοσημάτων όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες, το άσθμα, με όλες τις γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων, καθώς και προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως η παλινδρόμηση».

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι κατά κύριο λόγο τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι ευρέως γνωστό, εξάλλου, ότι για να διατηρήσουμε το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας, πέρα από την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δώσουμε στη διατροφή μας, πρέπει να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην καθημερινότητά μας. Η άσκηση μας βοηθάει να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Στις μέρες μας οι επιλογές άσκησης είναι πολλές, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

«Το μυστικό της ευεξίας δεν είναι άλλο πέρα από τον συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης. Σίγουρα όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε μισή ώρα την ημέρα και ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία» καταλήγει η κ. Παταρίδου.

Χρήσιμα tips για περισσότερη ευεξία

• Ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα στερήσεις και απαγορεύσεις. Η ποικιλία των τροφών είναι αυτή που χαρακτηρίζει τη σωστή διατροφή.

• Μην παραλείπετε το πρωινό. Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και είναι λάθος να φεύγετε από το σπίτι με άδειο στομάχι και έναν καφέ στο χέρι.

• Τρώτε τακτικά γεύματα, περίπου ανά 4 ώρες, ώστε να μην ξεμένετε από ενέργεια μέσα στην ημέρα και να μη σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας.

• Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά. Πέρα από το νερό, πηγές ενυδάτωσης είναι το γάλα, οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν περιεκτικότητα σε νερό πάνω από 90%. Από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα είναι το αγγούρι και το καρπούζι. Τον χειμώνα μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης, που μας ζεσταίνει κιόλας, είναι οι σούπες. Οι σπιτικές σούπες λαχανικών και η χλιαρή κοτόσουπα με λεμόνι αποτελούν εξαιρετικά ελαφριά γεύματα που βοηθούν πολύ και στην ταχύτερη ανάρρωση από τις εποχικές λοιμώξεις, καθώς βοηθούν να ρευστοποιηθούν τα φλέγματα και καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

• Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.

• Τα όσπρια και τα ψάρια είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Να τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και άλλες δύο όσπρια.

• Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης. Πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να διαλέξετε.

• Καταναλώνετε ελαιόλαδο ως κύριο έλαιο και πάντοτε με μέτρο. Σε μια δίαιτα αδυνατίσματος να μην υπερβαίνετε τα τέσσερα κουταλάκια γλυκού την ημέρα.