Λειτουργικά τρόφιμα, ο σύμμαχος της υγείας - Free Sunday
Λειτουργικά τρόφιμα, ο σύμμαχος της υγείας
«Έχουμε στη διάθεσή μας τρόφιμα με βελτιωμένες συνθέσεις που καλύπτουν διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ω3, ώστε να είναι πιο θρεπτικά». Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λειτουργικά τρόφιμα, ο σύμμαχος της υγείας

Γεμίζει ολοένα και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ το «καλάθι» των λειτουργικών τροφίμων, δηλαδή εκείνων των προϊόντων που συνδυάζουν γεύση με υψηλή διατροφική αξία και αναγράφουν στη συσκευασία τους διατροφικούς ισχυρισμούς που τα καθιστούν καθημερινούς, νόστιμους συμμάχους της υγείας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας, τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν παγκόσμιο trend. Δίκαια στρέφεται μαζικά ο κόσμος σε αυτά, καθώς οι βελτιωμένες συνθέσεις τους έρχονται να καλύψουν διατροφικές ελλείψεις, όπως η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, φυλλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο ψωμί του τοστ Παπαδοπούλου Plus.

Η δημιουργία του νέου ψωμιού στηρίχτηκε στα ευρήματα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής & Υγείας, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από το να καλύπτουν διατροφικά «κενά», τα λειτουργικά τρόφιμα αφαιρούν από το καθημερινό μενού τις επιπλέον ποσότητες από «επιβλαβή» συστατικά, όπως το αλάτι, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη. Αξίζει μάλιστα να τονίσουμε ότι η ελληνική εταιρεία μπισκότων και ψωμιού Παπαδόπουλος Α.Ε. είναι η πρώτη ελληνική βιομηχανία τροφίμων που αφαίρεσε από τα μπισκότα τα βλαβερά τρανς λιπαρά, τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στη μαλακή γέμιση των γεμιστών μπισκότων και στα μαλακά cookies. Σήμερα, η πλέον διαδεδομένη κατηγορία λειτουργικών τροφίμων είναι τα spreads, οι μαργαρίνες και τα ροφήματα με στερόλες και στανόλες, που βοηθούν στη διατροφική (έως και 20%) μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Στην Ελλάδα το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει υψηλή χοληστερόλη και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν, συνεπώς δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, η δίαιτα σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να ρίξουν έως 20% την υψηλή χοληστερόλη. Επίσης, δημοφιλή είναι τα αλάτια με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο ή με κάλιο, για την καταπολέμηση της άλλης «μάστιγας», της υπέρτασης. Επ’ αυτού ο καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας θυμίζει ότι οι βασικότερες πηγές κρυφού αλατιού είναι το άσπρο ψωμί και το αγαπημένο ελληνικό τυρί, η φέτα. Το hottest διατροφικό trend, πάντως, είναι οι μπάρες με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά superfoods για ένα υγιές σνακ on the go.