Πέντε ελιές Καλαμών την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα - Free Sunday
Πέντε ελιές Καλαμών την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα
Οι ελιές Καλαμών, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύονται φάρμακο για την υψηλή χοληστερόλη και για την καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέντε ελιές Καλαμών την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Στην πράξη, η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται σε τρόφιμα απλά, που έθρεψαν τους Έλληνες στο παρελθόν και τους θρέφουν και τώρα. Ακρογωνιαίος λίθος αυτού του διατροφικού προγράμματος, τα προϊόντα του ελαιόδεντρου. Το λάδι του και οι καρποί του αποτελούν ελιξίρια μακροζωίας, με τις ελιές Καλαμών να αναδεικνύονται σε «λειτουργικά τρόφιμα» της φύσης, καθώς μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών διερευνά με θετικά αποτελέσματα την επίδραση της κατανάλωσής τους στη βελτίωση των λιπιδίων στο αίμα.

Θα μπορούσαν μόλις πέντε ελιές Καλαμών την ημέρα να μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα και να βελτιώνουν το κλάσμα της ολικής χοληστερόλης; Ναι, είναι η απάντηση που μας έρχεται από τη συνέχεια έρευνας που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στην αρχαία Ολυμπία. Στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα μιας μικρής σε μέγεθος έρευνας για τα οφέλη του καρπού της ελιάς στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ξεκίνησαν από την πρώτη φάση της έρευνας. Στην παρουσίασή τους η επικεφαλής της δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Η πρώτη φάση διενεργήθηκε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, με την επιμέλεια πολυμελούς ομάδας επιστημόνων, διήρκεσε 60 ημέρες και συμμετείχαν εθελοντικά 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών, που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Όπως ανακοίνωσε η δρ. Κατσαρού, η μέτρηση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων πριν και μετά στους συμμετέχοντες δεν έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά. Επισήμανε όμως πως καθώς οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, οι ερευνητές δεν ανέμεναν αποτελέσματα. Ωστόσο, στατιστικά σημαντική διαφορά παρουσίασε η HDL, η αγγειοπροστατευτική χοληστερόλη, ενώ το βασικότερο στοιχείο για τους ερευνητές ήταν η βελτίωση σε όλους τους λόγους της χοληστερόλης, που έχει αποδειχθεί πλέον πως αποτελούν βασικό δείκτη εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η δεύτερη φάση της μελέτης προχώρησε σε ανθρώπους με αυξημένα λιπίδια στο αίμα τους. Τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το Μέλλον του Ελαιολάδου και της Ελιάς (Future of Olive Oil and Olives) στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, η δρ. Ελένη Μέλλιου, από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της αρχικής ομάδας της εν λόγω έρευνας, αναφέρθηκε στα οφέλη υγείας από την τακτική κατανάλωση ελιών με υψηλή φαινολική περιεκτικότητα και ανακοίνωσε τη συνέχεια της μελέτης. Αυτή τη φορά υπάρχει διαφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων και στην κατάσταση της υγείας τους. Πρόκειται για 100 εθελοντές που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ ορισμένοι λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντικά στατιστική μείωση της χοληστερόλης στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες» σχολίασε η δρ. Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένονται σύντομα.

Είναι όμως όλες οι ελιές «λειτουργικά τρόφιμα»; Η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη είναι δύο φαινόλες που φαίνεται πως προσφέρουν στις ελιές αυτή την καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η περιεκτικότητα κάθε ελιάς σε αυτές τις ουσίες είναι που κάνει την ουσιαστική διαφορά, αφού για να υπάρξει μετρήσιμο όφελος από την κατανάλωσή τους χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα «δόσης» φαινολών. Στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της έρευνας του πανεπιστημίου, μετά από εξέταση περίπου 30 τύπων ελληνικών βιολογικών ελιών από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιλέχθηκαν οι βιολογικές ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από τους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαροπούλου (https://www.bioarmonia.gr) στη Σπάρτη, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν πέντε φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες ελιές περιείχαν 1.300 mg υδροξυτυροσόλη και 560 mg τυροσόλη ανά κιλό. Στην ημερήσια μερίδα των πέντε ελιών οι συμμετέχοντες έπαιρναν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης. Περιμένοντας τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας, προσθέστε στη διατροφή σας πέντε βιολογικές ελιές Καλαμών.

INFO

Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.