Το κύμα της τεράστιας αλληλεγγύης που σηκώθηκε όταν έπεσε η οικονομική κρίση σαν βότσαλο στη λίμνη της απάθειάς μας - Free Sunday
Το κύμα της τεράστιας αλληλεγγύης που σηκώθηκε όταν έπεσε η οικονομική κρίση σαν βότσαλο στη λίμνη της απάθειάς μας

Το κύμα της τεράστιας αλληλεγγύης που σηκώθηκε όταν έπεσε η οικονομική κρίση σαν βότσαλο στη λίμνη της απάθειάς μας

Επιστημονικοί φορείς, οργανισμοί, ιδρύματα, ΑΜΚΕ, ιδιώτες που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, όλοι έγιναν κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία που βάζουν «πλάτη» για τους ανασφάλιστους και τους φτωχούς, η Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση που στηρίζει 650 οικογένειες σε ανάγκη, η Ομάδα Αιγαίου που προσφέρει πολύτιμο έργο στην υγεία, στην παιδεία και στον πολιτισμό στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και θεραπευτήρια, τα ιδρύματα Ωνάση και Σταύρος Νιάρχος, τα βάζουν με παλιόκαιρους, με κύματα, με δύσκολους δρόμους, με προκαταλήψεις, με έλλειψη δομών, και υποκαθιστούν το κράτος μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Αμβλύνουν τις ανισότητες στην παιδεία και στην εκπαίδευση, προσφέρουν πολιτισμό, εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ανοίγουν παράθυρο και δρόμο για την ενημέρωση, για την περίθαλψη, καταργούν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην πρωτοβουλία HOPEgenesis του μαιευτήρα, χειρουργού, γυναικολόγου Στέφανου Χανδακά, που αποφάσισε να μετατρέψει το birth drain σε birth gain. Χάρη στη HOPEgenesis, ήδη έχουν γεννηθεί 50 μωρά και 43 κυήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνολικά μέχρι σήμερα ωφελήθηκαν 88 γυναίκες από 37 νησιά και 301 χωριά, δηλαδή 338 περιοχές, όπου η υπογεννητικότητα καταπολεμήθηκε και τα σοκάκια γέμισαν παιδικά γέλια.

Οι σύλλογοι ασθενών διεκδικούν τη θέση τους στη λήψη των αποφάσεων

Εμπνευσμένοι άνθρωποι, όπως η Ζωή Γραμματόγλου, η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, η Βάσω Μαράκα, η Μαριάννα Λάμπρου, κοίταξαν τον καρκίνο, την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλα χρόνια νοσήματα στα μάτια, τα πάλεψαν σαν ίσος προς ίσο και βρήκαν τη δύναμη να οργανώσουν δράσεις για τις γυναίκες και τους άντρες που βρέθηκαν και βρίσκονται στην ίδια θέση μ’ εκείνες. Κορυφαία δράση για τη χρονιά που φεύγει η πρωτοβουλία «Μαζί και στο σπίτι» από τον σύλλογο ΚΕΦΙ, που έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό της ελληνικής πολιτείας: τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο τελικού σταδίου αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.