Τα κιλά μετά την διακοπή του καπνίσματος φέρνουν μαζί τους και διαβήτη - Free Sunday
Τα κιλά μετά την διακοπή του καπνίσματος φέρνουν μαζί τους και διαβήτη

Τα κιλά μετά την διακοπή του καπνίσματος φέρνουν μαζί τους και διαβήτη

Τα άτομα που αύξησαν το σωματικό τους βάρος έως 5 κιλά παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 15% στα πρώτα 6 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος και μεγαλύτερες αυξήσεις του βάρους αύξησαν τον κίνδυνο αναλογικά, σύμφωνα με μία μελέτη 333.530 ατόμων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The New England Journal of Medicine”.

Ενώ η αύξηση σωματικού βάρους κατά 5 έως 10 κιλά, στα άτομα που πρόσφατα διέκοψαν το κάπνισμα, αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων σακχάρου στο αίμα κατά 36% για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος μείωσε τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή και καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 75%. Οι πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν επίσης κατά 54% χαμηλότερες, σε σύγκριση με τα άτομα που συνέχιζαν να είναι καπνιστές.

Ακόμη και αύξηση σωματικού βάρους πάνω από 10 κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν ευνοϊκή, αφού ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε κατά 59%, αλλά η πιθανότητα θανάτου από καρδιακά και εγκεφαλικά προβλήματα μειώθηκε κατά 67% και η συνολική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 50%. Η πρόληψη της υπερβολικής αύξησης βάρους μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος, μειώνοντας το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μειώνοντας περαιτέρω το μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου.