Το ντουμανιασμένο υπουργείο Υγείας σαμποτάρει τον αντικαπνιστικό νόμο - Free Sunday
Το ντουμανιασμένο υπουργείο Υγείας σαμποτάρει τον αντικαπνιστικό νόμο

Το ντουμανιασμένο υπουργείο Υγείας σαμποτάρει τον αντικαπνιστικό νόμο

Την καταλυτική σημασία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου για την πρόληψη των ογκολογικών νοσημάτων επισήμαναν οι επιστήμονες στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου. Πρωτεργάτης στα καυστικά σχόλια για το χάλι της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, Βιτένις Αντριουκαΐτις, που έστρεψε απευθείας τα πυρά του στην Αριστοτέλους. «Επισκέφθηκα το υπουργείο Υγείας και μύριζε τσιγαρίλα» είπε ο Λιθουανός επίτροπος σχολιάζοντας ειρωνικά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που περιφέρεται διαρκώς (και φωτογραφίζεται) με ένα τσιγάρο στο χέρι. Η καταστρατήγηση του αντικαπνιστικού νόμου ξεκινά εμφανώς από το «αρχηγείο» της δημόσιας υγείας, δικαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία πως το ψάρι πάντα βρομάει από το κεφάλι.

Την επείγουσα ανάγκη να απαγορευτεί το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βαγγέλης Φιλόπουλος, επισημαίνοντας με χιούμορ πως όπως βραβεύονται τα εστιατόρια για την κουζίνα τους με αστέρια Michelin, έτσι θα έπρεπε να βραβεύονται και για το άκαπνο περιβάλλον τους. Ο κ. Φιλόπουλος σημείωσε πως το κάπνισμα στα εστιατόρια είναι ταξικό, «κανείς δεν τολμά να καπνίσει σε ένα πανάκριβο εστιατόριο, αλλά όλοι ντουμανιάζουν τις χασαποταβέρνες», και πρόσθεσε ότι άκαπνες πρέπει να γίνουν και όλες οι παιδικές χαρές. Ήδη σε δήμο της περιφέρειας, στη Βόρεια Ελλάδα, εγκαινιάζεται η πρώτη άκαπνη παιδική χαρά, δείχνοντας τον δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.

Για την προστασία των πολιτών, πρέπει να περιοριστεί και η χρήση τζακιού –ειδικά στην Αττική– και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει φοροελαφρύνσεις στα καύσιμα θέρμανσης, τόνισαν από κοινού ο Βαγγέλης Φιλόπουλος και ο Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.