Στην Αθήνα το πρώτο Diabetes.shop στον κόσμο - Free Sunday
Στην Αθήνα το πρώτο Diabetes.shop στον κόσμο

Στην Αθήνα το πρώτο Diabetes.shop στον κόσμο

Το μήνυμα πως η τεχνολογία διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο) και τύπου 2 στέλνει το πρώτο στον κόσμο Diabetes.shop, που εγκαινιάστηκε από την εταιρεία Medtronic και λειτουργεί στον Πύργο Αθηνών. Το εγχείρημα, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ξεκινά από την πατρίδα μας, πρωτίστως γιατί εδώ καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό χρήσης αντλιών ινσουλίνης πανευρωπαϊκά, με μόλις 8% των Ελλήνων ασθενών με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη να «φορούν» αντλία. Παρούσα στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του πρώτου Diabetes.shop είναι και η οικογένεια Τσιακάλου, με τη μαμά Σοφία να τονίζει πως ακόμα επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, με το προσωπικό πολλών σχολείων να τα χάνει όταν ένα παιδί με διαβήτη παθαίνει υπογλυκαιμία και τους δασκάλους να στραβοκοιτούν τα παιδιά που πρέπει να κάνουν ένεση ινσουλίνης, θεωρώντας πως η χρήση πενών μπορεί να δημιουργήσει συνειρμούς για άλλου είδους ενέσιμες ουσίες (ναρκωτικά!). «Και ο ΕΟΠΥΥ δεν πάει πίσω, καθώς μας ρωτά τι τη θέλουμε την τεχνολογία» λέει σαρκαστικά η Σοφία Τσιακάλου, τονίζοντας πως μόνο η αντλία ινσουλίνης επιτρέπει στους λιλιπούτειους ασθενείς να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να ξεφύγουν από τον «ψυχαναγκασμό» των ατελείωτων μετρήσεων σακχάρου.

«Το Medtronic Diabetes.shop είναι η απάντηση στη λανθασμένη πληροφόρηση και στις προκαταλήψεις γύρω από τον διαβήτη» λέει ο Managing Director της Medtronic Ελλάς, Δημήτρης Νίκας, προσθέτοντας ότι το κατάστημα εξυπηρέτησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών θα γίνει μια «προέκταση» των διαβητολογικών ιατρείων του αθηναϊκού κέντρου, ώστε οι διαβητικοί να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

Με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, ανοιχτό, καθαρό, φωτεινό, το κατάστημα ενθουσιάζει τους μικρούς ασθενείς, όπως είναι η 11χρονη Αγάπη Τσιακάλου, που σπάει από μόνη της τα ταμπού για τον διαβήτη παίζοντας μπάσκετ, κάνοντας μπαλέτο, μοντέρνο και παραδοσιακό χορό, μαθαίνοντας πιάνο και κιθάρα. Δίπλα στη γλυκύτατη κόρη, η μαμά, food blogger, πτυχιούχος μαγείρισσα και εφοριακός, επισημαίνει πως το 20% των ατόμων με διαβήτη παρουσιάζει και κοιλιοκάκη και γι’ αυτό εκείνη έχει αφιερώσει το blog της MamaMeli.gr στο να δίνει συμβουλές σε μικρούς και μεγάλους που αντιμετωπίζουν διατροφικούς περιορισμούς.