Η πρόληψη του καρκίνου αφορά όλους μας. Γίνε κι εσύ μέρος της αλυσίδας! - Free Sunday
Η πρόληψη του καρκίνου αφορά όλους μας. Γίνε κι εσύ μέρος της αλυσίδας!

Η πρόληψη του καρκίνου αφορά όλους μας. Γίνε κι εσύ μέρος της αλυσίδας!

Σε μια χώρα όπου μέχρι πρόσφατα ο καρκίνος κρυβόταν κάτω από το χαλί και συζητιόταν με πνιχτές φωνές πίσω από κλειστές πόρτες, με τους ασθενείς να σιωπούν για να μην το μάθει η γειτονιά, η οικογένεια και οι συνάδελφοι στο γραφείο, η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε για να φτάσουμε να μιλάμε ξεκάθαρα και ανοιχτά γι’ αυτόν είναι τεράστια. Σε αυτό το μακρύ οδοιπορικό, κάθε βήμα στην ενημέρωση, στην κατάρριψη των μύθων και στην καταπολέμηση του φόβου μάς φέρνει πιο κοντά στον τελικό μας προορισμό, δηλαδή στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση κάθε μορφής καρκίνου. Γι’ αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια διεξάγονται στην πατρίδα μας πολλές εκστρατείες και πρωτοβουλίες που έχουν σαν στόχο την αφύπνιση της συνείδησης, την αποστιγματοποίηση της νόσου και τη διάλυση του φόβου που συνοδεύει τη δύσκολη στιγμή κατά την οποία ένας άνθρωπος δέχεται το ηχηρό χαστούκι της διάγνωσης με μια μορφή καρκίνου. Μια διαφορετική πρωτοβουλία ενημέρωσης με ένα εξαιρετικό «call to action», που εμπλέκει τους ενημερωμένους πολίτες, ολοκληρώθηκε μέσα στον Φεβρουάριο και υλοποιήθηκε με αφετηρία το Athens Metro Mall, στον Άλιμο, και πρεσβευτή τον δημοφιλή παρουσιαστή, ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη. Η πρωτοβουλία «Πάτα το κουμπί, χτύπα τον καρκίνο» συγκέντρωσε 65.070 ιντερνετικά «χτυπήματα» από επισκέπτες που με το ιντερνετικό τους κλικ έδωσαν μια ισχυρή γροθιά στα ογκολογικά νοσήματα. Η διαδραστική ενημερωτική καμπάνια υλοποιήθηκε από την εταιρεία BMS, η οποία συγκέντρωσε ένα χρηματικό ποσό, με κάθε κλικ, για να στηρίξει τις δράσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η ΕΛΛΟΚ σκεπάζει με τη φτερούγα της τους ογκολογικούς ασθενείς

Ποια είναι όμως η ΕΛΛΟΚ και τι ακριβώς κάνει; Με επικεφαλής την πρόεδρό της, Καίτη Αποστολίδου, η ΕΛΛΟΚ στηρίζει όλους τους τοπικούς συλλόγους ογκολογικών ασθενών, φίλων και ιατρών, όπως είναι το ΚΕΦΙ, το Άλμα Ζωής και το Αγκαλιάζω. Εκτός από το να υποστηρίζει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ογκολογικών ασθενών, η ΕΛΛΟΚ προσφέρει ψυχική και κοινωνική στήριξη, διεξάγει δράσεις ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης και καλύπτει τα έξοδα για τις μοριακές εξετάσεις βιοδεικτών, που ακόμα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά που είναι απαραίτητες προκειμένου να εξατομικευτεί η ογκολογική θεραπεία σε κάθε περιστατικό. Γιατί κάθε ασθενής με καρκίνο είναι διαφορετικός. Στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εντάξει στο σύστημα της αποζημίωσης 16 νέους βιοδείκτες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εξατομίκευση της θεραπείας με ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες και στοχευμένες θεραπείες, που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό στη μάχη με τον καρκίνο. Η αρχή έγινε με την αποζημίωση του βιοδείκτη Oncοtype DX, που δείχνει ποιες ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν πρόκειται να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία. Απαραίτητοι βιοδείκτες είναι επίσης οι εξετάσεις BrCa 1 και BrCa 2 για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο, στον Δημόκριτο, με μειωμένο κόστος. Με το μέλλον στην ογκολογία να στρέφεται στην ανοσοθεραπεία και στις προηγμένες Car-t θεραπείες (έναν συνδυασμό ανοσοθεραπείας και αυτόλογης μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων), το κόστος της ογκολογικής περίθαλψης εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη και είναι σημαντικό να μπορούμε να προβλέπουμε ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν, ώστε να γίνει σωστή κατανομή των πόρων. Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, κάθε ανοσοθεραπευτικός παράγοντας δρα μόνο στο 25% των ασθενών με καρκίνο, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής ποιοι είναι οι «τυχεροί» ασθενείς. Στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ παρουσιάστηκαν και όλες οι επιστημονικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου. Εξελίξεις που αφήνουν πίσω τα χρόνια της χημειοθεραπείας και οδηγούν στη σταθεροποίηση των ογκολογικών νοσημάτων, στη μετατροπή τους σε χρόνια ελέγξιμα νοσήματα ή ακόμη και στην ισόβια ή τη λειτουργική τους ίαση, με την τελευταία να αντιστοιχεί σε δεκαετή επιβίωση, με τον ασθενή να παραμένει ελεύθερος νόσου για δέκα χρόνια, ακόμα και σε μεταστατικούς καρκίνους!

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο Σύλλογος ΚΕΦΙ, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ΕΛΛΟΚ, κατάφερε να υλοποιήσει ένα όραμα ζωής με τη στήριξη της ΒMS. Πρόκειται για τη δημιουργία του προγράμματος «Μαζί και στο σπίτι», που αφορά την ψυχοκοινωνική φροντίδα των ασθενών με καταληκτικό καρκίνο όταν πια φεύγουν από το νοσοκομείο και επιστρέφουν στο σπίτι τους. Η πρωτοβουλία αφορά τους ασθενείς τελικού σταδίου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας γι’ αυτή τη μεγάλη μερίδα των ογκολογικών ασθενών, πέρα από κάποιες μεμονωμένες κλίνες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Με οικονομικά κριτήρια, επιλέγονται μετά από ενδελεχή έλεγχο εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης, καθώς ανήκουν σε χαμηλά οικονομικά στρώματα, και υποστηρίζονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Στόχος του ΚΕΦΙ είναι να εξαπλώσει το πρόγραμμα σε όλη την ελληνική επικράτεια.