Τρώμε 24 κουταλιές κρυφή ζάχαρη την ημέρα! - Free Sunday
Τρώμε 24 κουταλιές κρυφή ζάχαρη την ημέρα!
«Στις τυποποιημένες τροφές του ημερήσιου μενού κρύβονται 24 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά τις τέσσερις κουταλιές ζάχαρη. Το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές κρυφής ζάχαρης». Λάμπρος Μελίστας, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Τρώμε 24 κουταλιές κρυφή ζάχαρη την ημέρα!

Τα τυποποιημένα τρόφιμα έχουν αναμφισβήτητα διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα έχει αυξηθεί μαζί τους η πρόσληψη παραπανίσιας ποσότητας από δυνητικά βλαβερά συστατικά, όπως η ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι, καθώς και πολλά βελτιωτικά και πρόσθετα. Εκτός από τα κακά κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που έχουν και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και αποτελούν τους συνήθεις ενόχους για τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών, φταίει και η υπερπρόσληψη ζάχαρης για πολλές από τις εκφυλιστικές ασθένειες οι οποίες έρχονται με τα χρόνια. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Λάμπρος Μελίστας, ένα άτομο μέσου ύψους και βάρους χρειάζεται περίπου τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, δεδομένου ότι η ζάχαρη σαν συστατικό περιέχεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, με γλυκιά, αλμυρή ή ουδέτερη γεύση. Για παράδειγμα, ζάχαρη υπάρχει στα τσιπς, στο κέτσαπ, στα αλμυρά κριτσίνια, στα δημητριακά πρωινού, και όχι μόνο στα μπισκότα, στα ντόνατς και στις σοκολάτες. Ωστόσο, με τα τυποποιημένα τρόφιμα, το junk food, τα ποτά, τα αναψυκτικά, τα γλυκίσματα και τις extra large μερίδες, έχουμε φτάσει στο σημείο να καταναλώνουμε 24 κουταλιές ζάχαρη την ημέρα, με συνέπεια να κινδυνεύουμε από σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, αρκετούς καρκίνους (που συνδέονται με την παχυσαρκία), τερηδόνα, κακή στοματική υγεία, περικαρδίτιδα (λόγω και της κακής στοματικής υγείας), αλλά και πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς η υπερπρόσληψη ζάχαρης και η αντίδραση της γλυκοζυλίωσης εμπλέκονται στη σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου.

Μια σημαντική πηγή κρυφής ζάχαρης είναι το τυποποιημένο ψωμί και γι’ αυτόν τον λόγο η εταιρεία Κρις-Κρις αφαιρεί όλη την περιττή ζάχαρη απ’ όλα της τα προϊόντα, ώστε να γίνουν ακόμα πιο υγιεινά και θρεπτικά. Έτσι, με τις φέτες ψωμί μπορούμε να φτιάξουμε θρεπτικά σνακ με τις ιδέες του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, που μας γυρνούν πίσω στο 1780, στην εποχή που ο υπηρέτης του Άγγλου ευγενή Τζον Μόνταγκιου, κόμη του Σάντουιτς, έφτιαχνε το πρώτο σάντουιτς στον κόσμο, βάζοντας ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Ολικής άλεσης, πολύσπορο και σταρένιο, το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για ανοιχτά και κλειστά σάντουιτς και άλλα σνακ, με λαχανικά, ψάρι, άπαχο κρέας, τυριά με χαμηλά λιπαρά, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους και γιαούρτι.