Εβδομήντα μωρά φέρνουν την ελπίδα σε μακρινά νησιά και χωριά - Free Sunday
Εβδομήντα μωρά φέρνουν την ελπίδα σε μακρινά νησιά και χωριά
«Η πρωτοβουλία μας αντιστρέφει το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, που κινδύνευαν να μαραζώσουν, καθώς για χρόνια δεν υπήρχε καμία γέννηση παιδιού». Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος, ιδρυτής της HOPEgenesis

Εβδομήντα μωρά φέρνουν την ελπίδα σε μακρινά νησιά και χωριά

Κάσος, Καστελόριζο, Οινούσσες, Σίκινος, Πάτμος, Τζουμέρκα, Βελβεντό Κοζάνης, Μικρό Χωριό Ευρυτανίας. Περιοχές γραφικές, αλλά μακρινές. Νησιά και ορεινά χωριά που φαντάζουν ειδυλλιακοί προορισμοί για ήσυχες διακοπές, αλλά εκεί όπου θέλει τόλμη για να αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια. Γιατί εκεί κοντά δεν υπάρχει ούτε γιατρός ούτε διαγνωστικό κέντρο. Και η εγκυμοσύνη απαιτεί συχνές εξετάσεις, με τη μέλλουσα μαμά να έχει ανάγκη να νιώθει ασφαλής. Πώς, όμως, να νιώσει ασφαλής, όταν δεν υπάρχει κοντά της νοσοκομείο, όταν ο υπέρηχος, η καμπύλη ζαχάρου, η αυχενική διαφάνεια και οι άλλες εξετάσεις της εγκυμοσύνης προϋποθέτουν ταξίδι με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο και ολιγοήμερη διαμονή σε άλλο μέρος; Το να αποκτήσεις παιδί σε απομακρυσμένο νησί ή ορεινό οικισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι δύσκολο και ακριβό εγχείρημα. Και με την ανεργία να παραμένει υψηλή και να καθιστά τη μητρότητα απαγορευτική, δεν είναι περίεργο που ο δείκτης γεννητικότητας είχε καταβαραθρωθεί στο 1,38 το 2016 στην πατρίδα μας. Η τιμή του, μία από τις χαμηλότερες παγκοσμίως, όταν για την ομαλή ανανέωση του πληθυσμού ο δείκτης θα έπρεπε να είναι 2,1.

Η πρωτοβουλία HOPEgenesis επιχειρεί να τον σηκώσει στο όριο ασφαλείας, καλύπτοντας όλα τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού στις περιοχές που υιοθετεί, και έχει ήδη βοηθήσει να έρθουν στον κόσμο 70 μωρά. Εβδομήντα παιδικά γέλια ηχούν σε σοκάκια και δρομάκια που ερήμωναν, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός γερνούσε με τρομακτική ταχύτητα. Το πρόσημο των γεννήσεων γίνεται θετικό και η πρωτοβουλία που ίδρυσε το 2015 ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς προχωρά, ένα μωρό τη φορά, βοηθώντας όχι μόνο την ανανέωση του πληθυσμού αλλά δίνοντας και επιχειρηματική πνοή στη χώρα, καθώς η νέα γενιά αποτελεί εγγύηση για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Κανείς δεν επενδύει σε μια γηρασμένη χώρα, γιατί ένας γηρασμένος λαός δεν έχει μέλλον» επισημαίνει ο Στέφανος Χανδακάς.