«Δώρο» η εξωσωματική στα υπογόνιμα ζευγάρια από το Σωματείο Be Live - Free Sunday
«Δώρο» η εξωσωματική στα υπογόνιμα ζευγάρια από το Σωματείο Be Live
«Υπάρχουν 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα και μόνο το ένα στα τρία κάνει προσπάθεια για εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς το κόστος καθιστά απαγορευτική την απόκτηση ενός παιδιού». Χάρης Χηνιάδης, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος

«Δώρο» η εξωσωματική στα υπογόνιμα ζευγάρια από το Σωματείο Be Live

Από τα πιο γηρασμένα έθνη στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, με τις γυναίκες να διστάζουν να αποκτήσουν παιδί, να τεκνοποιούν ακόμα και μετά το κατώφλι των 40 ετών και να αποφασίζουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση –όταν τα βρίσκουν δύσκολα– στην ηλικία των 39,5 ετών! Η προχωρημένη ηλικία τους επαυξάνει το πρόβλημα της υπογονιμότητας, που ήδη πλήττει 300.000 ζευγάρια εντός των συνόρων, με τη χρηματική δυσχέρεια να στερεί από πολλούς συνανθρώπους μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί με τις μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μπροστά σε αυτό το διογκούμενο πρόβλημα της υπογονιμότητας και τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ πως το έτος 2050 ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει συρρικνωθεί σε 8,8 εκατομμύρια, μια παρέα οραματιστών γιατρών ίδρυσε το Σωματείο Be Live, με στόχο να προσφέρει δωρεάν τους απαιτούμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί αλλά δεν μπορούν με φυσικό τρόπο. Οι ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού σωματείου, Χάρης Χηνιάδης και Βασίλης Κελλάρης, δίνουν προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές της χώρας (νησιά, ορεινά χωριά) –εκεί όπου η εξωσωματική γονιμοποίηση φαντάζει γολγοθάς στους κατοίκους– και προσφέρουν 20 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ισάριθμα υπογόνιμα ζευγάρια μέσα στο τρέχον έτος. Ο στόχος τους για το 2020 είναι να προσφέρουν 40 κύκλους και ακόμα περισσότερους το 2021.

«Το 2016 είχαμε 92.000 γεννήσεις και το 2018 πέσαμε στις 88.000 (οι αριθμοί συμπεριλαμβάνουν και τις μετανάστριες που γεννούν στην Ελλάδα). Σαν λαός γερνάμε και δεν γεννάμε, ενώ ο δείκτης γεννητικότητας έχει μειωθεί στο1,38 και διολισθαίνει προς τα κάτω» λέει ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Βασίλης Κελλάρης. «Επειδή πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας και οικονομικό πρόβλημα, το Σωματείο Be Live έθεσε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως οικογενειακό εισόδημα στα 10.000 ευρώ, ενώ θα υιοθετεί νησιά και ορεινά χωριά και θα κάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα» προσθέτει οκ. Χηνιάδης. Το σωματείο ουσιαστικά θα παρέχει δωρεάν τον γιατρό, τα φάρμακα και τη μονάδα για την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ στις ακριτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχει μαιευτήρας και νοσοκομείο, η έγκυος μετά θα περνά στη φροντίδα μιας άλλης πρωτοβουλίας που ήδη υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2015, καλύπτοντας τα έξοδα και την ιατρική παρακολούθηση των εγκύων που κατοικούν σε απομακρυσμένους και ακριτικούς τόπους.