Τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στην άνοια - Free Sunday
Τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στην άνοια

Τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στην άνοια

Γράφει η Μαρία Δεπούντη*

Η σωματική άσκηση τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ σημαντική στον τομέα της υγείας, αφού λειτουργεί και ως πρόληψη, αλλά και ως φάρμακο για τον οργανισμό. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση διατηρεί ακμαίες τις νοητικές λειτουργίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, δηλαδή των ανθρώπων άνω των 65 και συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη όλων των μορφών άνοιας κατ' επέκταση και του Αλτσχάιμερ που είναι τύπος άνοιας. 

Σήμερα, η άνοια αποτελεί μεγάλο κοινωνικό θέμα αφού ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Αυτή η παθολογία που παρουσιάζεται στον εγκέφαλο δυστυχώς οδηγεί  σε έκπτωση των νοητικών δραστηριοτήτων όπως η μνήμη, η προσοχή, ο προσανατολισμός, ο λόγος, υπάρχει έλλειψη ισορροπίας, αλλά και συγκέντρωσης και καταλήγει σε αλλαγές της συμπεριφοράς του χαρακτήρα. Δυστυχώς ηλικιωμένοι άνω των 65 νοσούν το 5% και άτομα άνω των 85 νοσούν σε ποσοστό 25%. 

Χωρίς να φοβίζουν τα στατιστικά η θεραπεία έγκειται στην καλύτερη πρόληψη αλλά και στην γενικότερη καλή υγεία. Ακόμα και όταν έχει κάποιος άνοια η άσκηση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα θεραπείας.  Κατά την πρόληψη 30-  40% των ανθρώπων που ασκούνται 3 φορές την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με αυτούς που ασκούνται λιγότερο η καθόλου. 

Πως βοηθάει η άσκηση λοιπόν; 

Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα δραστηριότητας, ενεργοποιεί τις γνωστικές λειτουργίες όπως μνήμη, κατανόηση, προσανατολισμός και άλλα πολλά. Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται, αφού αυξάνει την κινητικότητα του ηλικιωμένου, την ισορροπία, την ελαστικότητα και την μυϊκή δύναμη. Με την συστηματική άσκηση η καρδιά κουράζεται λιγότερο, τα επίπεδα χοληστερίνης πέφτουν, η οστεοπόρωση παραμένει σε καλά επίπεδα και όλα αυτά μαζί δίνουν στον ηλικιωμένο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κάνει τις δουλειές του, να βγει έξω από το σπίτι, να κοινωνικοποιηθεί, να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, να έχει όρεξη για ζωή.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην άνοια και στην τρίτη ηλικία; 

Πιο εξειδικευμένα 4 είδη ασκήσεων βοηθάνε την τρίτη ηλικία.

Οι ασκήσεις αντοχής, οι ασκήσεις ευλυγισίας, οι ασκήσεις δύναμης και οι ασκήσεις ισορροπίας. Το εξειδικευμένο αυτό ασκησιολόγιο είναι προσιτό για όλους, αφού ανάλογα τον ηλικιωμένο οι ασκήσεις μπορούν εκτελούνται από καρέκλα είτε σε όρθια θέση. Είναι απλές καθημερινές ασκήσεις που με την βοήθεια ειδικών μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα.

  • Οι ασκήσεις αντοχής βελτιώνουν την αναπνευστική, καρδιακή και κυκλοφορική λειτουργία όπως τρέξιμο, χορός,ποδηλασία. 
  • Οι ασκήσεις ευλυγισίας βελτιώνουν το μυϊκό σύστημα.
  • Οι ασκήσεις δύναμης κάνουν διαφορά στις δραστηριότητες της καθημερινότητας.
  • Οι ασκήσεις ισορροπίας βοηθούν στην αποφυγή των πτώσεων που είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτές τις ηλικίες. 

Πολύ σημαντικές είναι οι ειδικές ασκήσεις διπλού έργου,με άλλα λόγια, ασκήσεις στην καρέκλα με τη βοήθεια θεραπευτικής μπάλας ή λάστιχων εξατομικευμένες στο μυοσκελετικό σύστημα του καθενός συνδυαστικά με ασκήσεις του μυαλού. 

Οι ασκήσεις εκτελούνται είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο ενώ 150 λεπτά οποιασδήποτε άσκησης την εβδομάδα προσφέρουν σε όλους μια ποιοτική ζωή. 

Αναζητήστε λοιπόν τις κατάλληλες δομές πρόληψης αλλά και τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή της περιοχής σας να αξιολογήσει την σωματική δραστηριότητα και τις σωματικές σας ανάγκες.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, αποφύγετε τα συμπτώματα της άνοιας,  νιώστε καλά και κερδίστε μια ποιοτική και λειτουργική ζωή.

*Φυσικοθεραπεύτρια, PT, MSc (Ιατρικής Σχολής Αθηνών)