Δράσεις και έρευνες για να μην πούμε το νερό νεράκι - Free Sunday
Δράσεις και έρευνες για να μην πούμε το νερό νεράκι
Τα ευρήματα των δορυφόρων της NASA επιβεβαιώνουν τον φόβο των περισσότερων κρατών πως ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πόσιμου νερού στερεύουν.

Δράσεις και έρευνες για να μην πούμε το νερό νεράκι

Για τη λελογισμένη χρήση του νερού και την προστασία των φυσικών αποθεμάτων του οι εταιρείες ύδρευσης και οι εταιρείες εμφιαλωμένων νερών, φυσικών και ανθρακούχων, υλοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, καθώς και κοινωνικές δράσεις για την προστασία των φυσικών πηγών νερού, αλλά και των τοπικών κοινωνιών που ζουν στις ορεινές περιοχές κοντά στις πηγές. Επειδή όμως το φαινόμενο της λειψυδρίας πλήττει και πολλά μικρά άνυδρα νησιά, αρκετές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από εταιρείες του χώρου της υγείας και των τροφίμων, αλλά και από αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ΜΚΟ, επεκτείνονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, προσφέροντας μονάδες αφαλάτωσης στους νησιώτες που δεν έχουν επάρκεια πόσιμου νερού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: την προσφορά μονάδας αφαλάτωσης στη Σίκινο από την Ομάδα Αιγαίου. Επίσης, την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας στη Βόνιτσα, καθώς και την επιμόρφωσή της σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, από το εμφιαλωμένο νερό Κορπή, με προέλευση τα Ακαρνανικά Όρη. Τέλος, τη στήριξη των νέων σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τις ισότιμες ευκαιρίες από το εμφιαλωμένο νερό Ζαγόρι. Μαζί με τις δράσεις υψηλής κοινωνικής ευθύνης τρέχουν και οι έρευνες, παγκοσμίως, για την προστασία των λειψών αποθεμάτων νερού και την προσφορά περισσότερου καθαρού νερού στους ανθρώπους, κυρίως στις περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, εκεί όπου το βρόμικο νερό σκοτώνει. Η λειψυδρία, σε συνδυασμό με το επερχόμενο τέλος των αντιβιοτικών, καθιστά το ακάθαρτο νερό μαζικό φονιά σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, με την ελονοσία και τους ροταϊούς (τους ενόχους της οξείας γαστρεντερίτιδας) να σκοτώνουν εκατομμύρια παιδιά ετησίως.

Οι έρευνες για το εμβόλιο της ελονοσίας συνεχίζονται πυρετωδώς από το κοινωφελές ίδρυμα «Bill and Melinda Gates», ενώ στην Ελλάδα πρωτοστατεί με τις έρευνές της για τον περιορισμό της εξάλειψης των φυσικών υδάτινων πόρων η Μαρία Αντωνοπούλου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Μαρία Αντωνοπούλου βραβεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με το βραβείο L’Oréal-UNESCO, το λεγόμενο γυναικείο Νόμπελ, για την έρευνά της στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών απομάκρυνσης οργανικών ρύπων από φυσικά και επεξεργασμένα ύδατα. Οι έρευνες αυτές επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αποδοτικών και χαμηλού κόστους τεχνολογιών επεξεργασίας νερού που βασίζονται σε φυσικές πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος, και φιλικά προς το περιβάλλον αντιδραστήρια.