Αθροιστική κεφαλαλγία, ο πιο ανυπόφορος πονοκέφαλος! - Free Sunday
Αθροιστική κεφαλαλγία, ο πιο ανυπόφορος πονοκέφαλος!

Αθροιστική κεφαλαλγία, ο πιο ανυπόφορος πονοκέφαλος!

Η αθροιστική κεφαλαλγία θεωρείται το πιο επώδυνο είδος κεφαλαλγίας  που προσβάλλει 1 σε κάθε περίπου 1.000 ανθρώπους, σύμφωνα με  ειδικούς – επιστημονικούς συμβούλους του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθροιστικής Κεφαλαλγίας.

Παρά την μεγάλη ένταση του πόνου, αλλά και παρά το γεγονός ότι η αθροιστική κεφαλαλγία έχει χαρακτηριστική συμπτωματολογία, δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία να μην έχουν διαγνωστεί σωστά και για χρόνια να παραμένουν χωρίς σωστή θεραπεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε Έλληνες ασθενείς, μπορεί να περάσουν πολλά έτη, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν  και τις δεκαετίες με πολλαπλές επισκέψεις σε ιατρούς, έως ότου τεθεί η διάγνωση1.

Ο πόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται πάντα στην μία πλευρά του κεφαλιού (συνήθως στην ίδια, αφού σπάνια παρατηρείται αλλαγή πλευράς), συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί να επεκτείνεται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από πτώση του βλεφάρου, κοκκίνισμα του ματιού ή  δάκρυα που τρέχουν από το μάτι της πλευράς που εντοπίζεται ο πόνος, ρινική συμφόρηση ή καταρροή στο ρουθούνι που είναι  δίπλα στο μάτι  που πονά.

Χαρακτηριστικό της  αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι το γεγονός  ότι ο ασθενείς  νιώθει πολύ έντονο ως ανυπόφορο πόνο  ενώ αναφέρει ότι αισθάνεται  «σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι του έξω». Επίσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ημικρανία ή σε άλλους πονοκεφάλους όπου οι ασθενείς αναζητούν την κατάκλιση, ο ασθενής με αθροιστική κεφαλαλγία την ώρα της κρίσης πολύ πιθανόν να  πηγαινοέρχεται νευρικά, μην μπορώντας να μείνει ακίνητος σε ένα σημείο.

Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους, ενώ διαρκούν   συνήθως μερικές εβδομάδες ως λίγους μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια, μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων. Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται συνήθως με συχνότητα από μία ως τρεις ή τέσσερις κρίσεις κάθε μέρα.

Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 3 ώρες. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, συχνά μέσα στον ύπνο, «σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι».

Η θεραπεία στην αθροιστική κεφαλαλγία περιλαμβάνει κυρίως την ειδική προφυλακτική αγωγή, (χορήγηση ειδικών φαρμάκων σε κατάλληλες δόσεις ),  με την οποία επιτυγχάνουμε καταστολή της εμφάνισης κρίσεων (σταματούν να εμφανίζονται εντελώς ή τουλάχιστον αραιώνει σημαντικά η εμφάνισή τους και γίνονται πιο ήπιες). Στις περιπτώσεις που παρά την προφυλακτική αγωγή κάποιες κρίσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται, χορηγείται η καλούμενη συμπτωματική αγωγή, η οποία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην καταστολή των κρίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο τηλ. 210 3644 441, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.kefalalgies.gr και στη σελίδα του συλλόγου στο facebook.