Κύμα επενδύσεων στο ελληνικό φάρμακο, αν εξαλειφθεί το clawback - Free Sunday
Κύμα επενδύσεων στο ελληνικό φάρμακο, αν εξαλειφθεί το clawback

Κύμα επενδύσεων στο ελληνικό φάρμακο, αν εξαλειφθεί το clawback

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Δέμος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» στάθηκε στο θέμα των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντάς το ως το πρωταρχικό ζήτημα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και στην εθνική οικονομία.

Ωστόσο, ο κ. Δέμος τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου είναι η εξάλειψη των επιστροφών clawback που δίνει άδικα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ισοδυναμούν με έναν επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό βραχνά που φτάνει το 60%.

Τον σωστό δρόμο δείχνουν η Ιρλανδία και η Κορέα, οι χώρες που πρωτοπορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη, οι οποίες δημιούργησαν ένα οικονομικό πλαίσιο κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών στις νέες επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενδυνάμωσαν τη συνεργασία των πανεπιστήμιων και των ερευνητικών κέντρων και τη χρηματοδότησή τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία.