Το DEMOνιο επιχειρείν, αλλιώς! - Free Sunday
Το DEMOνιο επιχειρείν, αλλιώς!
Πιστή στη φιλοσοφία της κοινωνικής προσφοράς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO υλοποιεί πρωτοβουλίες που μετατρέπουν το στείρο επιχειρείν σε γόνιμη και ανταποδοτική διάδραση με τις τοπικές κοινωνίες.

Το DEMOνιο επιχειρείν, αλλιώς!

Στη γλώσσα της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, η γόνιμη επιχειρηματικότητα δεν περιορίζεται στην επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά βάζει σε υψηλή προτεραιότητα την ανταπόδοση στην κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και για τα παιδιά μας.

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα δεν αποτελεί μόνο στάση ζωής και μια διαφορετική ματιά στο πώς μπορεί να λειτουργήσει μια υγιής επιχείρηση, αλλά και ανάγκη. Γι’ αυτό άλλωστε η DEMO αναλαμβάνει δράσεις που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προμηθεύοντας δωρεάν με φάρμακα, υλικά και μηχανήματα ιατρεία μικρών και απομακρυσμένων νησιών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικά φαρμακεία. Παράλληλα, επειδή μαζί με τη στήριξη της κοινωνίας ψηλά στην επιχειρηματική της ατζέντα είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία ανακυκλώνει εντυπωσιακές ποσότητες πλαστικού και χαρτιού, ενώ διαχειρίζεται με δικά της μέσα τη συλλογή των στερεών αποβλήτων της και τα μεταφέρει προς καταστροφή. Επίσης, η DEMO διασφαλίζει την τήρηση των διαδικασιών σωστής διαχείρισης για τα κτίρια των εγκαταστάσεων και την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια από σύγχρονα συστήματα φωτισμού.

Ναυαρχίδα του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της DEMO είναι η προσφορά της στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, σωματικής κακοποίησης ή διαβίωσης λόγω ανέχειας, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, τα οποία αποτελούν τα πιο αθώα θύματα της κρίσης. Έχοντας αυτό σαν πυξίδα, η DEMO είναι σταθερός χορηγός την τελευταία πενταετία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ το 2018 υποστήριξε μια νέα ΜΚΟ, το «Σπίτι του ΜΑΝΑ», μιας εξωνοσοκομειακής δομής ψυχοσωματικής στήριξης των γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Μέσα στη φετινή χρονιά η εταιρεία υποστήριξε ως Μεγάλος Χορηγός τις δράσεις του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», που κλείνει 13 χρόνια ανελλιπούς δράσης στα μικρά νησιά της πατρίδας μας. Η «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» αποτελεί το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό πρόγραμμα στα νησιά του Αιγαίου, καθώς από τον χειμώνα του 2007 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 800 επισκέψεις σε 39 νησιά. Φέτος η «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» θα επισκεφθεί τη Δονούσα, τη Θηρασιά, την Απείρανθο Νάξου, τη Σαντορίνη, τα Κύθηρα, την Αστυπάλαια και την Κάρυστο. H DEMO έχει αγκαλιάσει τα μικρά νησιά του Αιγαίου, καθώς τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει σταθερά με σκευάσματα και χορηγίες την Ομάδα Αιγαίου και τον ετήσιο μαγιάτικο διάπλου της, καθώς και το νησί Μαράθι, στο οποίο η εταιρεία στέλνει κάθε χρόνο σκευάσματα και ιατρικά μηχανήματα για την τουριστική περίοδο, ενώ στηρίζει και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στον Μόλυβο της Λέσβου.

Σε αυτή την αλυσίδα κοινωνικής προσφοράς κρίκοι είναι οι εργαζόμενοι της DEMO, που διαδίδουν το σύνθημα με τη δική τους εθελοντική δράση. Τον Μάιο του 2018 διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά η Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας των εργαζομένων της εταιρείας. Εθελοντικά επίσης συγκέντρωσαν ρούχα, παπούτσια και πολλά είδη για τα hot spots των προσφύγων, τα οποία και παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει τον οργανισμό «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος», αγοράζοντας αστέρια της ευχής στις εορτές και συμμετέχοντας στον Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα του. Τέλος, συστάθηκε θεατρική ομάδα των εργαζομένων που στόχο έχει το ανέβασμα παιδικών παραστάσεων σε ΜΚΟ, νοσηλευτικά ιδρύματα παίδων και δομές προστασίας ανηλίκων.

Παράλληλα, η DEMO συνεργάζεται στενά με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας σε ταλαντούχους φοιτητές την ευκαιρία πρακτικής και μελλοντικής απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, για δεύτερη χρονιά φέτος επενδύει στο πρόγραμμα «Start your Journey», έναν θεσμό υποτροφιών και πρακτικής άσκησης που με μεγάλη επιτυχία εγκαινίασε πέρυσι. Νέοι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι σχολών σχετικών με τον φαρμακευτικό κλάδο μπορούν να κάνουν αίτηση για εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, καθώς και για τη δυνατότητα να κάνουν εξάμηνη έμμισθη πρακτική άσκηση στην εταιρεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι στην τελική φάση του προγράμματος προκρίθηκαν 44 νέοι αριστούχοι επιστήμονες διαφόρων κλάδων που κλήθηκαν για προσωπική συνέντευξη και γνωριμία με στελέχη της επιχείρησης, προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση, καθώς αυτό που προέχει είναι η εταιρεία να βοηθήσει κάθε νέο επιστήμονα με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα και σύμφωνα με το πώς ο ίδιος οραματίζεται το μέλλον και τη σταδιοδρομία του. Έτσι, υποτροφίες δίνονται κατά βάση σε υποψηφίους που έχουν άμεσο ενδιαφέρον συνέχισης των σπουδών τους και οι πρακτικές σχεδιάζονται με τρόπο που να βοηθούν τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία σε τομείς που τους ενδιαφέρουν. Συνολικά, δόθηκαν 11 υποτροφίες και 11 πρακτικές ασκήσεις. H υποβολή των αιτήσεων για το φετινό «Start your Journey» μπορεί να γίνει στο www.demo.gr/startyourjourney από την 1η Απριλίου έως και την 31η Μαΐου 2019.

Για την υψηλή κοινωνική της ευαισθησία και την υγιή εμμονή της να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα της συρρίκνωσης και των περικοπών, κάνοντας προσλήψεις και ενδυναμώνοντας το προσωπικό της, η DEMO έχει βραβευτεί πολλές φορές, συγκεντρώνοντας επιχειρηματικά βραβεία που αποδεικνύουν πως η επιχειρηματικότητα αλλιώς έχει υψηλή ανταποδοτικότητα.