Η υγεία είναι ο λίθος με τον οποίο χτίζονται οι κοινωνίες - Free Sunday
Η υγεία είναι ο λίθος με τον οποίο χτίζονται οι κοινωνίες
«Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών του κλάδου του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα 2,9 ευρώ στην ελληνική οικονομία». Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

Η υγεία είναι ο λίθος με τον οποίο χτίζονται οι κοινωνίες

«Η υγεία είναι ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο χτίζονται πρώτα κοινωνίες και μετά οικονομίες». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς όλα τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών) ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ και τον πρόεδρό του, Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τα ευρήματα της νέας έρευνας του ΙΟΒΕ για τη δημόσια υγεία και για τον αντίκτυπο που έχει το φάρμακο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και πέντε χρόνια που η χώρα μας κατέχει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη στην Ευρώπη, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 62%, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν 625 εκατ. ευρώ από τις τρύπιες τσέπες τους για συμμετοχή στα φάρμακα. Συνολικά, μαζί με τα ΜΗΣΥΦΑ και τα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται, οι Έλληνες πληρώνουν 1,640 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για φαρμακευτική περίθαλψη, όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ.

Την ίδια ώρα, το φάρμακο εξακολουθεί να αποτελεί «φάρμακο» για την αύξηση του ΑΕΠ και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τομέα στον οποίο παρουσιάζουμε σημαντική υστέρηση. Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών του κλάδου του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα 2,9 ευρώ στην ελληνική οικονομία, η οποία παλεύει να ανακάμψει, έχοντας να αντιμετωπίσει υψηλή ανεργία, σοκαριστικά υψηλό δείκτη φτώχειας, το διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα, με τις γεννήσεις να είναι ετησίως κατά 36.000 λιγότερες από τους θανάτους, και μια απίστευτη φορολογική αστάθεια με ένα νέο νομοθέτημα κάθε 11 ημέρες!