Αποστολή πρόληψης του δερματικού καρκίνου σε Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ηρακλειά - Free Sunday
Αποστολή πρόληψης του δερματικού καρκίνου σε Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ηρακλειά

Αποστολή πρόληψης του δερματικού καρκίνου σε Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ηρακλειά

Με τον ήλιο να καίει ήδη καυτός πάνω στα άσπρα σπιτάκια, στα ασβεστωμένα σοκάκια και στις αμμουδερές παραλίες του Αιγαίου, μια ομάδα δερματολόγων της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) με τη συνεργασία της Avène έκανε απόβαση στα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, προσφέροντας στους κατοίκους περισσότερες από 100 δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη διήρκεσε η αποστολή προσφοράς ιατρικής μέριμνας στους κατοίκους των μικρών Κυκλάδων, στην οποία συμμετείχε και η δημοσιογράφος Υγείας της «Free Sunday» Αλεξία Σβώλου.

Το ταξίδι των δερματολογικών εξετάσεων και της ενημέρωσης για τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας και την ανάγκη καθημερινής χρήσης αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας ξεκίνησε από το γραφικό Κουφονήσι, όπου μικροί και μεγάλοι προσήλθαν στο περιφερειακό ιατρείο προκειμένου οι γιατροί να εξετάσουν με δερματοσκόπιο τους σπίλους στο δέρμα τους και να τους θυμίσουν ότι ο ήλιος είναι «φίλος», υπό προϋποθέσεις.

Άλλωστε η φετινή Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Δερματικό Καρκίνο, που διήρκεσε από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΔΑΕ και της Avène, είχε τίτλο «SUN FILOS», ακριβώς επειδή ο ήλιος είναι απαραίτητος και πολύτιμος για την υγεία. Ειδικά όμως εδώ, στα ξερά κυκλαδίτικα νησιά όπου οι ακτίνες του ανακλώνται στη θάλασσα και στα ασβεστωμένα οικήματα και η ένταση της UV ακτινοβολίας πολλαπλασιάζεται, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες να προστατεύονται με αντηλιακό.

Προσερχόμενοι για τις δωρεάν εξετάσεις με τα μωρά τους στην αγκαλιά, οι Κουφονησιώτες, οι Σχοινουσιώτες και οι Ηρακλειώτες ομολογούν ότι δουλεύουν για ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο όλο τον χρόνο και δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι 400 μόνιμοι κάτοικοι στο Κουφονήσι, οι 150 κάτοικοι της Σχοινούσας και οι λίγοι Ηρακλειώτες έχουν πρόσωπα σκαμμένα από τον αέρα και ξεροψημένα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ομηρικές μορφές σε αυτά τα μικρά και απομονωμένα νησιά οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που περπατούν στα σοκάκια με τα μπαστούνια τους και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτές τις εθελοντικές αποστολές ιατρικής μέριμνας.

«Όλες οι ομάδες και οι οργανώσεις που προσφέρουν ιατρικές εξετάσεις εδώ είναι πολύτιμες. Μόνο αυτές μας στηρίζουν, το κράτος δεν κάνει κάτι για μας» λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Σχοινούσας, Μιχάλης Σιγάλας, ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος, προσθέτει πως η ζωή σε ένα μικρό νησί είναι διαφορετική σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις, με την πρόσβαση στην υγεία να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, ειδικά τον χειμώνα, που ο Σκοπελίτης και οι λάντζες των γενναίων καπετάνιων εκτελούν χρέη τοπικού ΕΚΑΒ όταν προκύπτει σοβαρό ιατρικό περιστατικό.

«Να είστε καλά να μας ξανάρθετε» λένε αποχαιρετώντας μας η μητέρα Ειρήνη με τα δυο της παιδιά, τη Μαρία και τον Μανώλη, που συμμετείχαν με όλο τους το σχολείο στη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο Κουφονήσι, η δασκάλα Κέλλυ Αδαμίδου με τους οκτώ μόνο μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο της Σχοινούσας και η γιαγιά Μαργαρίτα, που φορά το βραχιολάκι του Μάρτη στο ρυτιδιασμένο χέρι της και μας αφιερώνει δακρυσμένη τη μαντινάδα της: «Τα βάσανά μου είναι πολλά σαν του γιαλού την άμμο, μα σαν μου τα ’δωσε ο Θεός, τι θέλεις να τα κάμω;».

Κι επειδή τα βάσανα των νησιωτών είναι πολλά, η Avène καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Αθήνα των κατοίκων που θα χρειαστούν περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις και βιοψία στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».